Sindicatele din învăţământ reiau protestele, joi, în Piaţa Victoriei şi la sediile PNL şi PSD


Reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ sunt aşteptaţi să protesteze, joi, în Piaţa Victoriei şi la sediile PNL şi PSD, nemulţumiţi că “actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariaţii” din acest domeniu.

“Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariaţii din învăţământ”, au transmis organizaţiile sindicale.

Astfel, de la ora 10.00, o sută de membri de sindicat vor protesta în Piaţa Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD şi PNL.

Potrivit sindicaliştilor, personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creştere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ.

“De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte  tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut. În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 şiH.G. nr. 569/2017”, au arătat aceştia.

În prezent, cele trei federaţii sindicale au în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei în sistemul educaţional.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed