Șeful OMS îndeamnă la acțiuni imediate pentru a aborda “long covid”


Infecția de lungă durată cu covid “devastează” viețile și mijloacele de subzistență a zeci de milioane de oameni și face ravagii în sistemele de sănătate și în economii, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a îndemnat țările să lanseze eforturi “imediate” și “susținute” pentru a face față acestei crize “foarte grave”.

Lumea nu a fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a pune capăt pandemiei Covid-19, dar este, de asemenea, “foarte clar” că multe dintre persoanele infectate de acest virus, care a apărut pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019, se confruntă în continuare cu “suferințe prelungite”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Covidul a ucis aproape 6,5 milioane de persoane și a infectat peste 600 de milioane. OMS estimează că între 10% și 20% dintre supraviețuitori au rămas cu simptome pe termen mediu și lung, cum ar fi oboseală, dificultăți de respirație și disfuncții cognitive. Femeile sunt mai predispuse să sufere de această afecțiune.

În lipsa dovezilor privind cea mai bună modalitate de tratare, Covidul „lung” sau long covid dă peste cap viețile oamenilor, iar mulți se confruntă cu așteptări “adesea lungi” și “frustrante” pentru sprijin sau îndrumare, a declarat Tedros. Numărul mare al celor afectați în mod crud de Covidul lung are, de asemenea, un impact periculos asupra sistemelor de sănătate și a economiilor care încă se resimt în urma valurilor de infecții.

“În timp ce pandemia s-a schimbat dramatic datorită introducerii multor instrumente care salvează vieți și există lumină la capătul tunelului, impactul infecției pe termen lung cu covid… este foarte grav și necesită acțiuni imediate și susținute echivalente cu amploarea sa”, a declarat Tedros pentru The Guardian.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed