Secretele nespuse ale mașinilor second-hand: Cum să eviți cumpărarea unui fost taxi și să detectezi fraudele

Bucharest, Romania - March 22, 2022: Yellow taxi cabs are parked in a taxi station in downtown Bucharest This image is for editorial use only.


Site-urile cu anunțuri de vânzări auto abundă în oferte de mașini care au fost folosite anterior ca taxiuri. În mod normal, aceste vehicule sunt evitate de cumpărători, de teamă că uzura lor este mai mare din cauza utilizării intense și a constantelor opriri și plecări pe parcursul unei zile.

Dar oare este cu adevărat o idee rea să achiziționezi un vehicul care a funcționat în trecut ca taxi? Și cum îți dai seama dacă a fost sau nu taxi?

carVertical, o companie specializată în istoria vehiculelor, furnizează o listă cu modelele de mașini care au fost preferate de companiile de taxi, alături de sfaturi pentru a identifica un fost taxi care este acum pus la vânzare pe piața auto second-hand.

Motivul pentru care este indicat să eviți un fost taxi

Taxiurile adună sute de mii de kilometri la bord, fapt ce sugerează că multe componente vitale ar putea fi uzate. Chiar dacă un vehicul a fost întreținut corespunzător, un kilometraj excesiv ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă atunci când ești în căutarea unei mașini second-hand.

Ar trebui cumpărătorii să evite să cumpere mașinile care-au fost în trecut taxiuri? Deși este la latitudinea fiecăruia să decidă, prețul oricărei mașini ar trebui să reflecte starea sa reală, stare care în mod evident depinde de modul în care a fost utilizată. Mașinile de taxi pot fi saci fără fund de îngropat bani, deoarece sunt adesea extraordinar de uzate”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.

Taxiurile parcurg majoritatea drumurilor în trafic urban, ceea ce pune presiune mare asupra componentelor, în special asupra motorului, frânelor și transmisiei. Un vehicul cu un kilometraj similar, dar condus preponderent pe autostradă, va fi într-o stare mult mai bună.

Și interiorul vehiculelor care au fost taxiuri poate fi uzat excesiv, mai ales în ceea ce privește bancheta din spate.

Deși majoritatea șoferilor își îngrijesc vehiculele, pasagerii taxiurilor urcă adesea cu încălțăminte murdară sau haine umede, ceea ce va deteriora în timp interiorul oricărei mașini.

Flotele de taxiuri sunt de obicei alcătuite din vehicule fiabile, cu reputație bună, capabile să parcurgă distanțe mari. Cu toate acestea, datorită uzurii excesive la care sunt supuse pe parcursul vieții de taxi, ar fi recomandat să eviți acest gen de mașini pe piața second-hand. O verificare a istoricului vehiculului este un mod simplu de a afla dacă a fost folosit ca taxi.

Această informație poate fi dificil de descoperit altfel, deoarece vânzătorii neonesti tind să ascundă aspecte care ar putea influența negativ vânzarea mașinii.

Vehiculele care au fost taxiuri pot avea kilometraje foarte mari – făcându-le ținte ideale pentru fraudarea kilometrajului prin derulare – se uzează mai rapid și, în consecință, valoarea lor este mai mică.

Mercedes-Benz (29% din toate mașinile folosite ca taxiuri verificate pe carVertical), Volkswagen (14,4%), Skoda (12,3%), Volvo (10,9%) și BMW (5,8%) sunt mărcile de mașini de taxi cele mai frecvente pe piața auto second-hand din România.

Deoarece aceste mărci sunt apreciate de cumpărători, escrocii profită de această popularitate pentru a obține câștiguri nejustificate.

Automobilele germane sunt cele mai utilizate ca taxiuri. Mercedes-Benz E-Class se situează pe primul loc (17,9%), urmat de Skoda Superb (7,7%), Volkswagen Passat (6,1%), BMW Seria 5 (5%) și Volvo V70 (4,7%).

Și culoarea mașinii poate indica dacă a fost taxi – multe orașe folosesc aceeași culoare pentru toate taxiurile lor, pentru a fi mai ușor de identificat în trafic. Unele modele, cum ar fi Clasa E, au fost fabricate special pentru a fi taxiuri și chiar au fost dotate cu o culoare specifică a caroseriei.

Când te gândești să cumperi o mașină second-hand, este util să examinezi cu atenție caroseria, deoarece stickerele anterioare pot lăsa urme vizibile. Suprafețele mari acoperite de autocolante și protejate astfel de soare pot avea o culoare mai deschisă și mai vizibilă, lucru care poate indica faptul că mașina a fost folosită anterior ca taxi.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed