Seceta: cea mai mare amenințare pentru fermierii români


Seceta este cea mai mare amenințare cu care se confruntă fermierii români, iar asigurările rămân cea mai bună modalitate pe termen scurt de a-i proteja, a anunțat Marsh, o firmă globală de brokeraj de asigurări și consultanță de risc.

Specialiștii Marsh evaluează seceta drept principala amenințare pentru culturile agricole din România în viitor. De aceea, compania a anunțat lansarea primei sale asigurări pentru fermierii români, garantând producția în caz de secetă.

Potrivit cercetărilor Marsh, schimbările climatice vor aduce provocări serioase agriculturii:

  • Variațiile precipitațiilor, secetelor și inundațiilor vor afecta recoltele pe mai multe planuri;
  • Lipsa apelor subterane și degradarea solului devin probleme din ce în ce mai frecvente.
  • Recoltele sunt reduse semnificativ atunci când temperaturile depășesc anumite niveluri specifice  culturilor.

Vremea extremă devine din ce în ce mai frecventă și dificil de prezis. Acesta este motivul pentru care fermierii trebuie să se adapteze la viteza fără precedent a acestor condiții în continuă schimbare.

,,Cunoaștem impactul devastator pe care seceta îl poate avea asupra activității și chiar existenței fermelor din România. Tocmai pentru că înțelegem atât de bine natura problemelor cu care fermierii români se confruntă, am creat un produs inovator care fructifică expertiza globală și locală Marsh. Asigurarea împotriva secetei răspunde nevoilor cronice ale fermierilor români de a avea acces la un produs de acest tip. Dincolo de orice investiție cu impact pe termen lung în atenuarea efectelor secetei, asigurarea rămâne cea mai accesibilă formă de protecție pe termen scurt pentru fermierii români. Din păcate, până acum, aceștia nu aveau acces la un astfel de produs.”, spune Horațiu Regep, Agribusiness Country Manager, Marsh România.

Acoperirea produsului a fost dezvoltată după sute de ore de întâlniri cu fermierii membri APPR, UNCSV și PRO AGRO care au furnizat informații relevante pentru proiectarea produsului Acest nou produs este singurul accesibil fermierilor români. Sunt acoperite atât riscurile clasice (secetă, căldură, inundații, grindină, ploaie abundentă, furtună, viscol, tornadă), cât și riscurile specifice (boli și alți dăunători, îngheț, secetă/arșiță sau ploi abundente). În plus, produsul include și un serviciu de monitorizare a recoltei în timp real, prin satelit.

Asigurarea acoperă o suprafață de cultivare de 1.000 ha, putând fi achiziționată până pe 30 noiembrie pentru culturile de toamnă și până pe 30 aprilie pentru culturile de vară.

„Asigurarea garantează valoarea producției. Costurile variază în funcție de datele istorice privind producția fiecărui fermier regiunea in care se afla precum și structura culturilor.Ceea ce contează cu adevărat este că fermierii români au acces la un astfel de produs”, adaugă Horațiu Regep.

Potrivit statisticilor oficiale, peste 800.000 de hectare de terenuri agricole din România au fost afectate de secetă doar în acest an. Dintre culturile de toamnă, cele mai afectate sunt cele de grâu (+189.000 ha), secară și rapiță iar dintre culturile de primăvară afectate de secetă, cele mai afectate au fost porumb (+335.000 ha), floarea soarelui (+164.000 ha) și soia (31.225 ha).

 

Sursă: Wall-street

Foto: Unsplash

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed