Seceta amenință “bucătăria lumii”: Thailanda se pregătește pentru un dezastru agricol ce poate zgudui piețele globale de orez și zahăr

Wholesale Thai rice owner at her rice shop for working everyday


Se anunță alarme de secetă în Thailanda, un fenomen care poate pune în pericol rezervele globale de zahăr și orez.

Conform declarațiilor unor oficiali guvernamentali, ploile musonice din acest sezon ar putea fi cu 10% mai puține decât media, iar posibila apariție a fenomenului meteo El Nino ar putea accentua deficitul de precipitații în următorii ani. Se anticipează că Thailanda se va confrunta cu o secetă extinsă începând cu 2024, avertizează autoritățile.

Din cauza acestor previziuni nefavorabile, autoritățile thailandeze au solicitat fermierilor să reducă cultura de orez la o singură recoltă pe an pentru a economisi apă. Producătorii de trestie de zahăr se pregătesc pentru o reducere a recoltei pentru prima dată în ultimii trei ani.

Această secetă va amplifica inevitabil inflația în Thailanda, întrucât legumele, alimentele proaspete și carnea se vor scumpi datorită recoltelor slabe și creșterii costurilor de hrănire a animalelor.

Prim-ministrul Prayuth Chan-Ocha a solicitat companiei de utilități Electricity Generating Authority, controlată de stat, și Oficiului pentru gestionarea resurselor de apă naturale să elaboreze planuri de rezervă pentru conservarea apei. De la începutul anului și până acum, Thailanda a înregistrat o scădere cu 28% a precipitațiilor comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor oficiale.

Un El Nino sever ar putea diminua cu 0,2 puncte procentuale PIB-ul Thailandei în acest an, deoarece seceta ar putea coincide cu producția sezonieră din a doua jumătate a anului, în special pentru orez. Cu toate acestea, Banca Centrală a Thailandei prevede în continuare o creștere a PIB-ului de 3,6% în acest an, un avans comparativ cu 2,6% înregistrat în 2022.

Impactul global al precipitațiilor sub medie din Thailanda va afecta culturile precum zahărul și cauciucul și ar putea amenința poziția Thailandei ca al doilea cel mai mare furnizor de orez la nivel mondial. Se estimează că livrările ar putea scădea cu o treime față de nivelul de 7,6 milioane de tone din 2019, primul an al ultimului ciclu El Nino.

Deși trestia de zahăr este o plantă rezistentă, producătorii thailandezi se așteaptă la o scădere a producției, care ar duce la reducerea ofertei globale și la creșterea prețurilor la zahărul rafinat, care au atins deja cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. În sezonul 2022-23, Thailanda a produs aproximativ 11 milioane de tone de zahăr, din care aproximativ 80% au fost exportate.

Banca Mondială avertizează că absența unor eforturi pe termen lung de a combate efectele inundațiilor și secetelor ar putea accentua impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra Thailandei.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed