Schimbări majore în asigurările RCA: proprietarii de trotinete și biciclete electrice ar putea fi taxați

A chaotic display of electric push scooters belonging to different companies in a city street


Se conturează modificări semnificative pe piața asigurărilor auto obligatorii (RCA). Posesorii de trotinete și biciclete electrice ar putea fi forțați să achiziționeze polițe de asigurare, ca urmare a solicitării Uniunii Europene pentru reglementări noi.

Aceasta vine în urma creșterii numărului de accidente în care trotinetele au fost implicate. De asemenea, se ia în considerare ideea că polițele RCA pentru autovehicule ar putea fi valabile pentru o perioadă de doar câteva zile.

Trotinetele electrice au devenit un mod popular de transport în metropole, dar reprezintă un risc pentru conducătorii auto, mai ales având în vedere că unele pot atinge viteze de până la 60 de kilometri pe oră.

În anul 2022, în România, s-au raportat 95 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice. În urma acestor incidente, 90 de persoane au fost rănite, iar 3 și-au pierdut viața. Majoritatea accidentelor rutiere au fost cauzate de viteză excesivă, precum și de nerespectarea de către utilizatorii de trotinete electrice a priorității vehiculelor.

Pentru a implementa o directivă a Uniunii Europene în legislația locală, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește un proiect de lege prin care toți utilizatorii de vehicule autopropulsate, care se deplasează cu viteze superioare a 25 km/h, să fie obligați să încheie o poliță RCA.

Directiva privind asigurarea “Motor” la nivel european a fost într-un proces de dezbatere destul de îndelungat. S-a schimbat şi paradigma autovehiculului. Vehiculele, cum noi le ştiam, cu propulsie mecanică, ne gândeam la cele pe patru roţi. Dar între timp tehnica a evoluat”, a declarat Dorel Duţă, broker asigurări.

Reprezentanții companiilor de asigurare estimează că noile polițe ar putea costa în jur de 150 de lei anual. În prezent, doar companiile care închiriază vehicule cu două roți sunt obligate să dețină o asigurare RCA. Pentru toți ceilalți posesori, asigurările sunt opționale.

Începând de anul viitor, s-ar putea încheia polițe RCA cu o valabilitate mai scurtă, de câteva zile sau chiar ore, asemănător cu sistemul britanic.

În prezent, șoferii pot încheia asigurări cu o valabilitate cuprinsă între 1 și 12 luni, dar noul proiect specifică doar faptul că polițele pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 1 an. De asemenea, proiectul prevede plafonarea despăgubirilor în cazul daunelor morale pentru accidentele soldate cu decese.

“La acest moment, asigurătorii pun filtre în limitarea poliţei RCA pentru o lună de zile din caza fraudelor care se fac. Sunt situaţii în care fac poliţa azi, azi au accidentul şi îl declară mâine. Sunt asigurători care chiar cer poze în momentul în care chiar vrei să emiţi RCA pe o lună de zile”, a declarat Marius Constantinescu, broker asigurări.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed