Schimbări legislative în retail și online: Platformele de vânzări online vor indica rezultatele de căutare plătite. Condiții contractuale la e-mail și rețele sociale. Marcarea produselor cu ”dublu standard”. Termen de judecată scurt pentru clauze abuzive.


Platformele online vor trebui să indice pentru cumpărători rezultatele căutării cu ”plasări plătite de produse”, iar furnizorii de servicii de e-mail și servicii de rețele sociale vor trebui să ofere contracte utilizarilor, ținând cont de valorificarea datelor cu caracter personal ale clienților. De asemenea, comercianții vor trebui să indice produsele care au o compoziție diferită, ca urmare a unor factori legitimi și obiectivi, față de produsele similiare vândute în alte state din UE. Totodată, termenul de judecată pentru reclamarea a instanță de către consumatori a unor clauze abuzive nu va putea depăși 30 de zile.

Noile prevederi sunt avansate de Guvern într-un act normativ care ar urma să intre în vigoare la 28 mai 2022.

Actul normativ își propune, printre altele, ”o mai mare transparență pentru consumatori pe piețele online”.

”În prezent, atunci când vizitează piețe online, consumatorii se confruntă cu o varietate de oferte din partea furnizorilor terți care își vând produsele sau serviciile pe piața online (și cu oferte ale înseși pieței online). Consumatorii nu știu întotdeauna cum au fost clasificate ofertele pe care le primesc pe piața online și nici de la cine cumpără (de la comercianți profesioniști sau de la alți consumatori). Numeroși consumatori au impresia că achiziționează produse oferite de piața online, încheind astfel un contract cu aceasta. În realitate, aceștia cumpără de la un furnizor terț înregistrat pe piața online care nu este comerciant. În consecință, consumatorii pot crede în mod eronat că au de-a face cu comercianți profesioniști (și că beneficiază, prin urmare, de drepturile consumatorilor)”, se arată în actul normativ pregătit.

Proiectul introduce astfel în reglementările privind drepturile consumatorilor, în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, cerințe suplimentare privind informațiile, care impun piețelor online să informeze în mod clar consumatorii cu privire la următoarele aspecte:

  • parametrii principali care determină clasificarea ofertelor, dacă contractul este încheiat cu un comerciant sau cu o persoană fizică, dacă se aplică legislația privind protecția consumatorilor și cine este comerciantul (furnizorul terț sau piața online) responsabil pentru asigurarea respectării drepturilor consumatorilor legate de contract (cum ar fi dreptul de retragere sau garanția juridică).

În plus, autoritățile arată că persoanele ”care folosesc aplicații digitale precum piețe online, instrumente de comparare, magazine de aplicații sau motoare de căutare se așteaptă să primească rezultate ”naturale” sau ”organice” în urma căutărilor efectuate, bazate pe relevanța acestora în raport cu căutările lor, și nu pe plățile efectuate de către terți”.

Prin urmare, dispozițiile legale sunt clarificate pentru a preciza faptul că ”platformele online trebuie să indice rezultatele căutării care conțin ”plasări plătite de produse”, în cazul cărora terții plătesc pentru o clasificare mai bună, sau ”includere plătită”, în cazul cărora terții plătesc pentru a fi incluși în lista rezultatelor căutării”, se arată în proiect.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed