Schema de plată în ruble pentru livrările de gaze naturale s-ar putea extinde şi la alte exporturi majore


Schema de plată în ruble pentru livrările de gaze naturale, impusă de preşedintele rus Vladimir Putin, este un prototip pe care Rusia îl va extinde şi la alte exporturi majore, a spus Kremlinul, transmite agenția Reuters. Occidentul ar fi pecetluit declinul dolarului american prin îngheţarea activelor ruseşti, consideră rușii.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni paralizante din cauza invadării Ucrainei de către Putin începând din 24 februarie.

Principalul răspuns economic al lui Putin până acum a fost un ordin de pe 23 martie ca exporturile de gaze ruseşti să fie plătite în ruble, însă schema le permite cumpărătorilor să plătească în moneda contractată, care este apoi schimbată în ruble de Gazprombank.

”Este un prototip al sistemului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, televiziunii de stat ruse Channel One, despre sistemul de plată în ruble pentru gaz.

”Nu am nicio îndoială că va fi extins la noi grupuri de mărfuri”, a spus Peskov.

Acesta nu a dat un interval de timp pentru o astfel de mişcare.

Peskov a spus că decizia Occidentului de a îngheţa 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale a fost un ”jaf” care ar fi accelerat deja reducerea dependenţei de dolarul american şi euro ca monede de rezervă globale

Kremlinul, a spus el, dorea un nou sistem care să înlocuiască contururile arhitecturii financiare de la Bretton Woods, stabilită de puterile occidentale în 1944.

”Este evident că – chiar dacă în prezent aceasta este o perspectivă îndepărtată – că vom ajunge la un sistem nou – diferit de sistemul Bretton Woods”, a spus Peskov.

Sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei, a spus el, ”au accelerat erodarea încrederii în dolar şi euro”.

Rusia a căutat de multă vreme să îşi reducă dependenţa de moneda SUA, deşi principalele sale exporturi – petrol, gaze şi metale – au preţuri în dolari pe pieţele globale. La nivel global, dolarul este de departe cea mai tranzacţionată monedă, urmată de euro, yen şi lira sterlină.

 

 

 

Sursă foto: /thenewscrypto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed