Schema de ajutoare de stat HoReCa: Ministerul Economiei a transmis primele decizii de acceptare la finanțare, pentru granturi de 100%


Marți, 16 noiembrie 2021, Ministerul Economiei a transmis primele decizii de acceptare de principiu la finanțare, cu o pro-rată de 100%, firmelor eligibile care au aplicat la Schema de ajutoare de stat HoReCa.

De observat că, deși bugetul disponibil este de numai 1 miliard de lei (circa 200 de milioane de euro), mult sub nivelul total de 2,5 miliarde de lei (500 de milioane de euro) promis inițial de guvernanți, numărul mic al solicitanților care s-au înscris, nivelul finanțării eligibile pe solicitant, precum și respingerile decise au condus la aprobarea finanțărilor eligibile la nivelul lor maxim. Astfel, calculul pro-rata al sumelor aprobate se duce la 100% din suma solicitată în mod eligibil.

Anunțul complet al Ministeului Economiei

Ce prevede Schema HoReCa

  • Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro (noul prag setat de Comisia Europeană în cadrul temporar).
  • Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019.
  • Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate – conform noii OUG 10/2021.
  • Astfel, dacă volumul solicitărilor depășește bugetul alocat schemei vor scădea și ajutoarele obținute individual. Bugetul total al schemei de ajutoare HoReCa este de 2,5 miliarde de lei, dar numai 1 miliard de lei este acum asigurat în buget sub formă de credite de plată. Restul de 1,5 miliarde de lei sunt credite de angajament, care necesită o rectificare bugetară pentru transfoartea lor în credite bugetare, care să permită plățile.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed