Scăderi pe bursele globale: Există riscul ca bursele să scadă cu peste 10% în 2021 şi până la peste 20% anul viitor, pe fondul unei încetiniri a creşterii economice


Scăderi pe bursele internaţionale sunt anticipate, între 10% până la finalul acestui an şi până la peste 20% în 2022, din cauza creşterii inflaţiei, a scumpirii energiei şi a problemelor din lanţul de aprovizionare, arată casa de brokeraj XTB România, specializată în bursele internaţionale, în cadrul unui sondaj, pe baza întrebărilor adresate către 11 analişti, investitori şi cunoscători ai pieţelor de capital din România.

“Care sunt perspectivele pentru bursele globale până la final de an şi în 2022? Vine sau nu Marea Corecţie pe burse? Acestea au fost întrebările pe care casa de brokeraj XTB România, specializată în bursele internaţionale, le-a adresat, în cadrul unui sondaj, către 11 analişti, investitori şi cunoscători ai pieţelor de capital din România. Deşi părerile sunt împărţite, sunt anticipate scăderi pe bursele internaţionale între 10% până la finalul acestui an şi până la peste 20% în 2022, din cauza creşterii inflaţiei, a scumpirii energiei şi a problemelor din lanţul de aprovizionare. Aceştia îndeamnă la prudenţă şi la investiţii diversificate, în baza unor strategii bine gândite, inclusiv imobiliare, companii ce produc materiale, energie, bănci, bunuri de consum”, arată casa de brokeraj.

Sondajul în rândul specialiştilor a fost realizat în contextul organizării de către XTB a conferinţei online despre investiţii Investor’s Day, ce va fi transmisă live miercuri, 10 noiembrie, începând cu ora 14.

„Optimismul investitorilor e aparent de nezdruncinat: dacă nici recrudescenţa cazurilor în Europa, criza logistică, inflaţia sau unele surprize la nivelul raportărilor de profit nu au oprit trendul ascendent al burselor, ce ar putea-o face? Întrebările care fac paralele istorice au o relevanţă limitată: trecem printr-o perioadă diferită, fără echivalent perfect în trecut. Cu toate acestea, tensiunile generate de direcţia unică, anumiţi indicatori de participare şi sentiment şi chiar şi posibilitatea vânzărilor de acţiuni Tesla (potrivit sondajului de pe Twitter) sugerează un risc peste medie al unor corecţii de peste 10% înainte de finele anului”, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe bursele internaţionale.

În primul rând, ignorarea riscului legat de inflaţie ar putea fi o greşeală, consideră analitşii.

“Creşterile anterioare ale ratei inflaţiei s-au aliniat cu perioade de creştere economică mai slabă, corecţii bursiere sau chiar crahuri. Creşterea costului vieţii este un subiect fierbinte la nivel global pentru ultimul trimestru al anului 2021. Este inflaţia un efect temporar al redresării după pandemie sau este un fenomen de durată? Răspunsul pentru ambele întrebări ar putea fi pozitiv, diferenţele apărând în funcţie de sector. Unele sectoare vor înregistra creşteri temporare ale preţurilor cauzate de problemele cu lanţurile de aprovizionare şi de alte blocaje. Când operaţiunile revin la normal, preţurile s-ar putea normaliza. Dar factori precum costul energiei şi disponibilitatea şoferilor de camion vor avea un efect pe termen lung asupra unor sectoare precum industria siderurgică consumatoare de energie şi sectorul de retail dependent de logistică. Costurile ridicate susţinute vor fi în mod inevitabil transferate asupra consumatorilor. De asemenea, tranziţia energetică ar putea duce la creşterea preţurilor pe termen lung. Taxele pe carbon şi costul conformării cu noile reglementări vor majora costul aprovizionării şi, din nou, consumatorii vor plăti. În 2022, se aşteaptă o încetinire a creşterii economice la nivel extins, pe măsură ce realitatea se instalează după un impuls iniţial post-Covid. Nivelurile datoriei naţionale sunt ridicate, problemele legate de ofertă şi logistică persistă, iar inflaţia este în creştere. În următoarele luni, atenţia se va orienta asupra băncilor centrale pentru a vedea modalitatea de răspuns”, afirmă Radu Puiu, financial analyst în cadrul XTB România.

După ce Rezerva Federală din SUA a anunţat începutul procesului de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni, investitorii anticipează că banca centrală va recurge la o majorare a ratei până în iulie anul viitor. Acest aspect ar putea fi extrem de important pentru evoluţia pieţelor, întrucât continuarea mişcării ascendente actuale sau chiar dezvoltarea unei perioade de consolidare ar putea fi condiţionate de menţinerea unor politici monetare relaxate, care să ofere destulă lichiditate pentru pieţe, adaugă el.

„În urma analizei mele sunt şanse foarte mari ca începând cu februarie 2022, piaţa de capital să anticipeze problemele care se vor agrava, probleme ce ţin de întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi de creşterea accelerată a inflaţiei. Consider că februarie va accelera tapperingul şi în lunile iulie-august vom putea avea o primă intervenţie pe creşterea dobânzii de politică monetară, ceea ce va duce la o creştere a dobânzilor la credite şi la un impact pe companiile neprofitabile, care se bazează pe un credit ieftin. În concluzie, da, vom avea o corecţie care se va întinde pe câteva luni începând cu februarie si continuând cu martie-aprilie-mai, după care va urma o consolidare la nivelul de jos , atins in urma corecţie, după care în noiembrie-decembrie 2022 vom reveni pe creştere”, spune, la rândul său, Valentin Dragu, fost investment banker, actualmente investitor in piaţa de capital şi consilier în investiţii, creatorul Grupului de Facebook – Investitorul Corporatist.

După un an 2021 foarte bun, ne pregătim să intrăm într-un an 2022 plin de incertitudini, spun analiştii.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed