Scăderea prețului la alimente prin reducerea adaosului comercial: ce măsuri ia țara noastră pentru a reduce costurile alimentare

Full shopping bag, isolated over background


Guvernul României vrea să oblige toți actorii din lanțul de procesatori și marile magazine să reducă marjele comerciale la unele produse alimentare de bază. Aceasta este o încercare de a menține inflația sub două cifre în acest an și de a reduce povara asupra costurilor alimentare ale cetățenilor români, care reprezintă o treime din totalul cheltuielilor lunare ale acestora.

Acest model de reducere a adaosului comercial este mai puțin obișnuit în alte țări europene. Doar Grecia a decis să plafoneze marja de profit a comercianților cu amănuntul de produse alimentare, dar nu și marja de profit a lanțurilor intermediare de distribuție.

Franța îi obligă pe comercianți să reducă prețul anumitor produse alimentare, dar precizează că aceștia trebuie să suporte costul acestei măsuri prin reducerea marjei de profit. În schimb, alte țări au redus TVA sau au înăsprit reglementările privind comercianții cu amănuntul. Doar două țări, Croația și Ungaria, au stabilit plafoane de preț.

Potrivit Capital Economics, în prezent, în țările dezvoltate, alimentele reprezintă o pondere mai mare decât energia în inflația mondială. Multe familii se luptă deja să ajungă la sfârșit de lună, iar lucrătorii cer salarii mai mari, declanșând greve și proteste în toată Europa.

Magazinele și furnizorii au fost acuzați că sunt “lacomi” pentru a genera profituri. Presiunea exercitată asupra comercianților cu amănuntul pentru a nu majora prețurile a fost exacerbată de scăderea bruscă a prețurilor la produsele agricole de bază începând de anul trecut.

Cu toate acestea, economiștii spun că profiturile comercianților sunt stabile și că problema se reduce la creșterea costurilor de producție a alimentelor.

Pentru multe guverne, provocarea în ceea ce privește reducerea prețurilor la alimente este de a găsi modalități de a proteja consumatorii fără a distorsiona piața.

Un raport al Băncii Mondiale a cerut guvernelor europene să ofere mai multe „intervenții politice specifice și plase de siguranță socială” pentru a-i sprijini pe cei care suferă din cauza crizei costului vieții. Cu toate acestea, instituția financiară a subliniat faptul că controlul prețurilor și subvențiile sunt „suboptime, deoarece denaturează semnalele de preț pentru consumatori și producători”.

Economiștii susțin că guvernele pot introduce măsuri specifice și temporare, cum ar fi ajutorul pentru copii sau reducerile de taxe pentru grupurile cu venituri mici, dar cel mai important lucru este să lase piețele și concurența să funcționeze.

Potrivit surselor Economedia, Guvernul României vrea să plafoneze voluntar adaosul comercial pe lanțul intermediar dintre procesator și marile rețele comerciale. Dacă acordul va funcționa, acesta ar putea fi prelungit cu trei luni. Dacă nu funcționează, guvernul intenționează să adopte o legislație normativă pentru a plafona adaosul comercial.

Alimentele ale căror prețuri ar putea scădea sunt alimentele de bază: pâine, lapte, brânză, carne, ouă, făină, făină de porumb, ulei, legume și fructe proaspete. Premierul Marcel Ciolac a declarat că reducerea prețurilor „nu va pune presiune pe producătorii români”.

În plus, pentru cei afectați de inflația alimentară, România a aprobat acordarea a șase carduri alimentare bilunare; peste 2,5 milioane de persoane au beneficiat de acest ajutor finanțat de UE.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed