Bursele din Europa şi Statele Unite au scăzut joi, iar costurile împrumuturilor din zona euro au atins un maxim al ultimilor opt ani, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a semnalat că va majora ratele dobânzilor luna viitoare, pentru prima dată din 2011, o măsură despre care există opinii că ar veni târziu, transmite Reuters.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,36%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,71%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,4%, în timp ce FTSE 100 al bursei din Londra a coborât cu 1,54%.
Deşi decizia BCE era aşteptată pe scară largă, posibilitatea unei creşteri mai mari din septembrie a afectat încrederea într-un moment în care economia zonei euro se confruntă cu încetinirea creşterii şi accelerarea inflaţiei.
Pieţele s-au concentrat luni de zile pe cât de repede se mişcă băncile centrale pentru a reduce inflaţia, iar investitorii se aşteaptă că Rezerva Federală să crească dobânzile cu 0,5 puncte procentuale săptămâna viitoare, mai ales dacă datele privind preţurile de consum din SUA, de vineri, vor confirma o valoare ridicată.
Dar majorările dobânzilor de către băncile centrale reprezintă, de asemenea, potenţiale probleme pentru economie şi investitori.
BCE a spus că inflaţia va rămâne la un nivel ”nedorit de ridicată”.
Bill Papadakis, un macro strateg la Lombard Odier, a spus că pieţele văd că dobânda de politică monetară a BCE va atinge un vârf de peste 2% şi va duce la o creştere economică mai lentă. „+
Credem că acest lucru ar face politica monetară restrictivă şi ne îndoim că economia regiunii euro ar putea susţine condiţii atât de stricte, având în vedere dificultăţile actuale”, a spus Papadakis.
Dealerii de obligaţiuni au împins randamentul obligaţiunilor de stat ale Germaniei pe 10 ani – principalul indicator al dobânzilor de împrumut europene – la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, la 1,47%.
Randamentele titlurilor de Trezorerie americane pe termen de 10 ani au crescut cu 0,18 puncte procentuale, până la 3,047%.
BCE a publicat, de asemenea, noi previziuni care au majorat previziunile referitoare la inflaţia din acest an la 6,8% de la nivelul anterior de 5,1%, dar şi-au redus perspectivele de creştere economică la 2,8%, de la 3,7%, din cauza preţurilor mari ale energiei şi alimentelor.
Pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1,17%, S&P 500 a pierdut 1,48%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 1,88%.
Sursă foto: unsplash.com