Satelitul elevilor români a trecut testele tehnice și e gata de lansare


Satelitul construit de echipa RomSpace, formată din elevi ai Liceului Internațional de Informatică București (ICHB), a fost testat în laboratoarele Institutului de Microgravitație din cadrul Universității Politehnice din Madrid (UPM).

          “Testele au fost efectuate cu încărcările și măsurătorile specificate de SpaceX. ROM-2 s-a calificat cu succes pentru zborul cu SpaceX la unitățile IDR (Ignacio Da Riva) din UPM”, a declarat Felix Paez, director AMSAT, prezent la sesiunea de teste. “Nu vezi în fiecare zi elevi construind obiecte spațiale. Pasiunea și ambiția lor sînt omagii aduse științei și industriei aerospațiale”, a adăugat el.

“Satelitul nostru e mic, dar am reușit să punem în el o cantitate mare de speranțe. Abia au mai avut loc piesele”, a declarat Filip Bușcu, coordonatorul proiectului. “La următoarele misiuni ne va fi mai ușor”.

“Testarea în sine n-a fost grea. Munca fusese făcută cu luni bune înainte. Cea mai grea parte a proiectului au fost cele cîteva ore de așteptare încordată a rezultatelor”, a spus Alexandru Luchianov, programatorul șef.

“Tot efortul nostru de pînă acum a avut un singur scop: să demonstrăm că se poate. După asta putem să trecem la nivelul următor”, a adăugat David Constantinescu, responsabil cu structura.

Botezat “Space Sparrow”, ROM-2 va fi lansat în spațiu în prima jumătate a anului 2023, prin compania britanică Alba Orbital, cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. În luna decembrie va fi integrat în lansator, la Glasgow.

Tot în decembrie și tot la Glasgow, echipa RomSpace a fost invitată să prezinte următoarea sa misiune spațială, în cadrul unui eveniment dedicat industriei aerospațiale.

Echipa RomSpace e formată din: Rareș Bălășescu, Filip Bușcu, George Chirilă, Eliza Constantinescu, David Constantinescu, Vlad Erceanu, Vladimir Necula, Alexandru Luchianov, Andra Palada.

Programul de cercetare, construcție și testare a fost sprijinit de fundații și companii românești. A existat și un ajutor de la statul român.

Sponsorii principali sînt Fundația Superbet, compania de publicitate Let’s do it, producătorul de sticlă Glass Design și Guvernul României. Alături de ei au contribuit Fundația Culturală Magdalena și Ovidiu Buluc, Banca Transilvania și Eximbank.

Dacă lansarea de la Cape Canaveral va avea succes, România va avea primul satelit funcțional pe orbită în prima jumătate a anului 2023.

 

 

Foto 1: Alexandru Luchianov, Filip Bușcu, David Constantinescu (RomSpace), alături de Felix Paez (AMSAT) și Saurav Paudel (Orion Space) în laboratorul Institutului de Microgravitație de la UPM. În centru, satelitul ROM-2 la finalul testelor.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed