Rușii țintesc transporturile de grâu din Marea Neagră


Prețurile la grâu au crescut brusc pe piețele globale după ce Rusia a anunțat că va trata navele care se îndreaptă către porturile ucrainene ca ținte militare potențiale. Moscova s-a retras săptămâna aceasta dintr-un acord care garantase până acum trecerea în siguranță a transporturilor de cereale prin Marea Neagră. Conform BBC, un purtător de cuvânt al Casei Albe a acuzat Rusia că plănuiește să dea vina pe Ucraina pentru atacuri asupra navelor civile.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că se va întoarce imediat la acordul privind cerealele dacă cerințele sale sunt îndeplinite. Acestea includ reconectarea băncii agricole a Rusiei la un sistem global de plăți. Un atac aerian rusesc asupra orașului portuar ucrainean Mykolaiv a rănit 18 persoane miercuri noaptea, conform unui oficial local. Guvernatorul regiunii, Vitaliy Kim, a declarat că nouă dintre răniți, inclusiv cinci copii, au fost duși la spital pentru tratament.

Au fost semnalate și alte atacuri aeriene asupra portului Odesa. În altă parte, un atac cu drone în Crimeea, controlată de Rusia, a ucis o fată adolescentă, a declarat un oficial susținut de Rusia. În urma atacurilor aeriene anterioare din jurul Odesa această săptămână, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a acuzat Rusia că țintește în mod deliberat infrastructura de export a cerealelor și pune în pericol țările vulnerabile.

Kiev a cerut altor țări din regiunea Mării Negre să intervină pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor de marfă. “Din 00:00 ora Moscovei pe 20 iulie 2023 [21:00 GMT miercuri], toate navele care navighează pe Marea Neagră spre porturile ucrainene vor fi considerate ca transportatori potențiali de marfă militară”, a declarat Ministerul Apărării din Rusia.

“Statele sub a căror pavilion navighează aceste nave vor fi considerate a fi implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, a adăugat acesta. Prețurile grâului pe bursa europeană au crescut miercuri cu 8,2% față de ziua precedentă, la 253,75 € (£219,78) pe tonă, în timp ce prețurile porumbului au crescut cu 5,4%. Futures-urile grâului din SUA au crescut cu 8,5% miercuri, cea mai mare creștere zilnică de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solskyi, a declarat că atacurile au distrus 60.000 de tone de cereale și au deteriorat părți considerabile ale infrastructurii de export a cerealelor. Rusia a început să vizeze porturile Ucrainei în primele ore ale zilei de marți, la câteva ore după retragerea sa din acordul privind cerealele.

Sursa foto: digi24.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed