Rusia ar putea fi exclusă din aviația civilă internațională


Sâmbătă va avea loc un vot pentru alegerea țărilor care vor face parte din consiliul de conducere al Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO), format din 36 de membri. Canada se va opune realegerii Rusiei în cadrul agenției ONU pentru aviație, conform lui Omar Alghabra, ministrul canadian al transporturilor. Declarația a fost făcută pentru Reuters, în marja adunării.

“Este important ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale, iar noi nu vom susține nominalizarea Rusiei în consiliu”, a declarat Alghabra. Consiliul ICAO este un organism permanent al organizației care este compus din 36 de state membre alese de Adunare pentru un mandat de trei ani.

Rusia riscă să își piardă locul în Consiliul ICAO, în urma unui vot care va avea loc peste câteva zile, ceea ce va duce pierderea autorității în privința aviației. Este aproape echivalent cu o excludere totală, pentru că ICAO include 193 din cele 195 de țări (cu excepția Sfântului Scaun și a Lichtensteinului), iar adunarea generală are loc doar o dată la câțiva ani.

Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, a declarat în discursul său de deschidere că organizația trebuie “să ia o poziție fermă împotriva încălcărilor repetate ale principiilor fondatoare ale ICAO. Nu putem accepta ca un membru care încalcă atât de clar Convenția de la Chicago să stea chiar în Consiliul care ar trebui să acționeze ca gardian al acesteia”.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed