Romgaz va plăti taxa de solidaritate în valoare de 906,1 milioane lei


Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a anunţat că va plăti taxa de solidaritate, spunând că suma totală virata în conturile statului se va ridica la 906,1 milioane lei.

Costurile proiectate din bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2023 includ redevențe ca procent din producția fizică extrasă și la condens (1 miliard lei), taxe pe veniturile suplimentare din vânzările de gaze (2,2 miliarde lei), tranziția contribuției la Fondul Energetic (170 lei), contribuția datorată către ANRE (13,9 milioane lei), contribuția de solidaritate (906,1 milioane lei), precum și impozitele pe teren și clădiri, toate taxele de autorizare, taxele de mediu și alte taxe.

Drept urmare, impozitele și taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor Romgaz. Taxa totală plătită de Romgaz în acest an se va ridica la 4,1 miliarde de lei.

Per total, aceste taxe au scăzut față de anul trecut (-51%) din cauza modificărilor legislative introduse de numărul OUG. 27/2022 privind redevențele petroliere, impozitul pe venit suplimentar și nivelul prețurilor la care Romgaz poate vinde gaz și energie electrică.

Anunțul Romgaz privind plata taxei de solidaritate a venit pe fondul estimării reprezentanților OMV Petrom de săptămâna trecută că firma nu va intra sub taxă. Pe de altă parte, grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, va fi impozitat în Austria.

 

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed