Romgaz a avizat cumpărarea participației ExxonMobil din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre, de unde vor fi extrase gaze naturale


Consiliul de Administrație al Romgaz a avizat marți contractul de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile de exploatare a perimetrului offshore Neptun Deep din Marea Neagră, de unde se estimează că pot fi extrase gaze naturale de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz urmează să se întrunească pe 28 aprilie pentru a aproba achiziția de 1,06 miliarde de dolari.

„Consiliul de Administrație al S.N.G.N. ROMGAZ S.A., la data de 22 martie 2022, a avizat încheierea contractului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul urmează să fie semnat după aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.N.G.N ROMGAZ S.A. convocată pentru data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Preţul de achiziţie achitat de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va fi de 1.060.000.000 USD putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni”, arată un comnicat al companiei de stat Romgaz.

Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A., Aristotel JUDE, a declarat: „Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru România, reprezentând o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității energetice a țării noastre. Contextul actual geopolitic și energetic conferă proiectului o însemnătate și mai deosebită.

Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare. În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027.

În strategia de devoltare a S.N.G.N ROMGAZ S.A., 2021-2030, am inclus ca prioritate finalizarea tranzacției Neptun Deep cât și investiții în alte proiecte de dezvoltare onshore și din surse de energie regenerabilă, în contextul politicilor europene de tip energie verde”.

Sursă foto: Sondă offshore / ExxonMobil

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed