Românii păstrează mai puține echipamente electronice decât media europeană


În 2022, ECOTEC a intervievat 1500 de persoane selectate aleatoriu pentru a înțelege mai bine modul în care populația gestionează deșeurile electronice mici (cum ar fi prăjitoarele de pâine, mașinile de cafea, uscătoarele de păr, camerele, telefoanele mobile etc.), disponibile în majoritatea gospodăriilor.

În general, populația românească pare să aibă mai puține EEE mici (echipamente electrice și electronice) decât media europeană.

10.5% din EEE mici sunt depozitate, 1/3 dintre acestea fiind defecte și 2/3 funcționale, dar nu sunt destinate reutilizării în viitor. În medie, echipamentul a fost în această stare timp de 3.7 ani. Cuantificat, ar însemna 17 mii tone. Se pare că există un procent mai mare de stocare în Oltenia și unul mai mic în Transilvania.

Procentul de tezaurizare de 10.5 este mai mic decât media europeană de 16%, mult sub situația din Italia, aproape similar cu cel din Slovenia și Marea Britanie, dar mai mare decât Portugalia.

Motivele pentru care produsele sunt tezaurizate se datorează, pe de o parte, intenției de a avea un back-up și valorii lor sentimentale (42% – sub media europeană de 68%), și, pe de altă parte, faptului că oamenii nu știu ce să facă cu ele sau unde să le ducă (32%).

Cei care nu au avut timp să arunce produsele sau au declarat că produsele nu le-au stat în cale reprezintă 19%. Doar 8% declară că s-au gândit la o viitoare eliminare.

Cea mai mare parte a echipamentului este eliminat în intervalul de vârstă de la 4 la 10 ani. 33% dintre gospodării au aruncat obiecte în ultimele 12 luni, 42% dintre echipamentele eliminate fiind trimise pentru reutilizare.

Aproximativ 8300 de tone de echipamente din eșantion au fost eliminate ca deșeuri, din care 4550 de tone prin canale incorecte. Doar 8,4% dintre gospodării au aruncat corect 1600 de tone în magazine, 1200 de tone prin municipalități și 950 la celelalte puncte de colectare.

Obiceiurile de eliminare ne arată că 1/3 din populație oferă pentru reutilizare acele articole de care nu mai au nevoie, 1/3 le elimină incorect și 1/3 le înmânează corect în magazine, în municipalități sau în alte puncte de colectare.

Aceste aspecte sunt confirmate și de conștientizarea punctelor de colectare a deșeurilor electronice, care este de 30%.

 

 

Sursă foto: unsplash.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed