Românii nu vor credit la bancă pentru locuințe


Unii români așteaptă cu nerăbdare noile ajutoare anunțate de Guvern, în timp ce alții au destui bani să-și cumpere o casă fără să meargă la bancă. În ultimele luni, mai mult de jumătate din locuințele vândute din București au fost plătite integral.

Un număr tot mai mare de români cumpără locuințe fără credit. Unii nu vor să împrumute bani de la bănci, deoarece ratele dobânzilor sunt din ce în ce mai mari.

,,Nu am dispus de toți bănuții încă de la început, dar pe parcursul construcției imobilului am strâns și, într-un final, am ajuns să îl pot achita integral. Prețul lui a fost, undeva, în jur de 75.000 de euro”, a spus Alina, care este proprietar.

Într-un complex de apartamente din Pipera, prețurile pentru un apartament cu două camere încep de la 140.000 €. Cu toate că prețurile sunt cu până la 20% mai mari decât anul trecut, majoritatea clienților plătesc cu banii lor.

,,Undeva spre 70% au achitat din surse proprii, aceste surse proprii venind din vânzărea altor bunuri, ajutor din familie. Majoritatea clienților noștri sunt tineri, media de vârstă este undeva la 35 de ani, lucrează în companii destul de bune, deci au și un venit salarial destul de ridicat.”, afirmă Bogdan Iliescu, director comercial al complexului rezidențial.

Anul trecut, 55% din vânzările de case de pe piața imobiliară a capitalei au fost bazate pe împrumuturi. Procentul a fost de 50% în prima jumătate a acestui an, dar a scăzut la 45% din iulie.

Creșterea dobânzilor a redus considerabil valoarea creditului ce poate fi împrumutat.

Irina Chițu – director comparator bancar: ,,Dacă anul trecut cu un salariu de 3.000 de lei puteai să iei un credit pe 30 de ani, acum, cu același venit de 3.000 de lei, poți să mai iei doar un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani. Deci, practic ar trebui să vii tu cu un avans suplimentat de 50.000 de lei ca să iei aceeași proprietate.”

O treime din tot comerțul din țară are loc în Capitală. De la începutul anului, au fost vândute cu 10% mai multe proprietăți decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut Aceasta arată că piața are încă putere de cumpărare. La nivel național, piața imobiliară este în declin. Au fost vândute cu 11.000 de apartamente și case mai puțin față de primele 10 luni ale anului precedent.

 

Sursă: Digi24

Foto: Pixabay

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed