Românii care si-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei pot beneficia de sprijin financiar pentru a-și schimba profesia

Woman offer Handshake to seal a deal after a job recruitment meeting


Zeci de mii de români vor primi finanțare pentru a-și schimba locul de muncă. Este vorba de persoane care și-au pierdut locul de muncă ca urmare a închiderii sau transformării unor activități cheie din economia locală.

Astfel, 30.000 de români vor beneficia de programul de reconversie profesională. Programul “Tranziția Justă” (PJT), care acoperă șase județe din România (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș), are un buget de 2,53 miliarde de euro.

Primul apel de proiecte din cele 87 de proiecte finanțate prin PTJ este așteptat să fie deschis în al doilea trimestru al anului 2023. Până la sfârșitul acestui an, vor fi lansate toate cele 87 de apeluri de proiecte din cadrul Programului de Tranziție Echitabilă pentru a răspunde nevoilor de investiții prezentate în Planurile regionale de Tranziție Echitabilă elaborate în județele Gorj, Hunedoara, Dolja, Galați, Prahova și Mureș.

Primul apel va fi deschis în al doilea trimestru al acestui an și se va axa pe investiții în IMM-uri care să susțină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă prin acordarea de granturi.

Programul Tranziție Justă are ca obiectiv principal generarea de locuri de muncă durabile și sigure prin sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului. Acest program include șapte priorități de investiții, corespunzătoare celor 6 județe incluse în program, la care se adaugă componenta de asistență tehnică.

Prin program sunt prevăzute investiții pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, sprijin pentru infrastructura de afaceri, creșterea capacității AJOFM-urilor, energie regenerabilă, investiții în remedierea siturilor contaminate sau a unor imobile industriale dezafectate și măsuri de asistență tehnică.

La finalul perioadei 2021-2027, se așteaptă crearea a 11.257 de locuri de muncă directe în IMM-uri, sprijinirea a 5.845 de întreprinderi, reconversia profesională a 29.925 de persoane, sprijinirea a 24.000 de gospodării pentru dobândirea statutului de prosumator și acțiuni de decontaminare și reconversie pentru 266 de hectare de suprafață.

Categoriile de beneficiari eligibili includ întreprinderi noi și existente, autorități din domeniul ocupării forței de muncă, furnizori publici și privați de formare profesională, organizații neguvernamentale, autorități locale și gospodării afectate de sărăcie energetică.

Pentru cele 6 județe incluse în program, sunt disponibile 1,8 miliarde de euro prin alte programe aferente perioadei 2021-2027 și prin PNRR, care vizează dezvoltarea infrastructurii și serviciilor sociale, de sănătate și educație din România, cu accent pe zonele defavorizate și cele cu cele mai mari disparități.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed