În 2021, în România doar 1% dintre companii utilizau inteligența artificială, comparativ cu alte țări precum Slovenia cu 12%.
Conform unui raport intitulat “AI MAP Romania 2022/2023”, realizat de Techcelerator și Google for Startups, mai mult de jumătate dintre start-upurile de AI planificate să atragă finanțări în următorii doi ani sunt în căutare de sume de peste un milion de euro, iar majoritatea acestor start-up-uri au fost înființate după 2020.
Acest raport a avut două obiective principale: identificarea start-upurilor de inteligență artificială din regiune și monitorizarea evoluției acestora, concentrându-se pe stadiul lor de dezvoltare și obiectivele financiare.
În timpul studiului, s-a constatat că numărul de start-upuri din România a crescut de la 100 la 150, în timp ce 10% din cele prezentate în ediția anterioară a raportului nu mai sunt pe piață. Principalul obiectiv al antreprenorilor este atragerea unui număr mai mare de clienți, extinderea echipelor și intrarea pe noi piețe.
Din punct de vedere financiar, majoritatea antreprenorilor au atras deja investiții, cu sume variind între 50.000 și un milion de euro.
Cu toate acestea, provocările majore ale fondatorilor includ recrutarea personalului potrivit, asigurarea finanțării adecvate și navigarea în complexitatea birocratică din România și alte țări. Totuși, în ciuda adversităților, start-upurile de IA din România continuă să atragă finanțări semnificative, cu unele companii reușind să obțină milioane de euro în investiții.
Raportul integral este disponibil AICI.
Credit foto Midjourney