Românii au cheltuieli cu 7% mai mari față de anul trecut


În primul trimestru al anului, românii au cheltuit pe produsele de larg consum cu 7% mai mult față de perioada similară a anului trecut, ceea ce a produs numeroase schimbări în obiceiurile de consum. Se aleg produsele mai ieftine, vândute de obicei de discounteri, pentru a nu sacrifica din cantități. Mărcile private au ajuns la o cota valorică de 26% în sectorul FMCG, în timp ce retailerii online și-au domolit din avans.

Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum (FMCG) au crescut cu 7% în România în primele trei luni din 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul accelerării creșterii prețurilor la alimente, arată datele GfK Consumer Panels & Services. Spre comparație, avansul valoric al pieței FMCG a fost de 1,2% în 2021 față de anul anterior.

Analiză specială Inflation Tracker derulată de GfK România începând cu acest an arată că în primul trimestru din 2022, inflația a fost prezența în 8 din 10 categorii FMCG.

Ca reacție a scumpirilor, românii se reorientează către discounteri și segmente inferioare de preț (fenomenul de down-trade), dar nu au redus din cantitățile achiziționate.

Așa se face că, în intervalul ianuarie – martie 2022, doar discounterii au reușit vânzări mai mari în volum față de perioada similară a anului trecut, potrivit GfK Consumer Panel. Aceștia au înregistrat o creștere valorică de 18% în intervalul de referință, peste ritmul hypermarketurilor și al comerțului tradițional și în opoziție cu trendul descendent al supermarketurilor. Magazinele online și-au temperat și ele creșterea în primul trimestru al anului și au rămas sub pragul de 1% din valoarea cheltuielilor gospodăriilor pentru bunuri de larg consum. Per total, incluzând aplicațiile de livrări, segmentul e-grocery deține mai puțin de 3% din această valoare.

În plus, legat de acest trend al reorientării către discounteri, și  mărcile private au ajuns la o cota valorică de 26% în sectorul FMCG în Q1, față de 23% în perioada similară a anului trecut.

În același timp, promoțiile și-au diminuat importantă în categoriile FMCG, din punct de vedere valoric.

“Discounterii au devenit prima opțiune a shopperilor pentru misiunile de stocare (achizițiile FMCG de volum mare pentru acasă), devansând hypermarketurile. În retailul brick-and-mortar (magazinele fizice), doar discounterii și magazinele moderne de proximitate au reușit să atragă o valoare mai mare din bugetele shopperilor români, în detrimentul celorlalte canale offline de vânzare”, comentează Diana Scaunasu, Consumer Panel Director în cadrul GfK România.

Se cumpără produse mai ieftine

În plus, este al doilea trimestru consecutiv în care se observă migrarea cumpărătorilor către produse mai ieftine. Se alege mai ieftin în special în cazul produselor nealimentare, dar și în cazul unor categorii de produse alimentare.

Potrivit GfK, peste 4 din 10 categorii de alimente (excluzând alimentele proaspete și lactatele) și de produse pentru îngrijirea locuinței, precum și jumătate din categoriile de produse de îngrijire personală se confruntă cu fenomentul de down-trade. În segmentele de alimente proaspete și lactate, ponderile categoriilor care au înregistrat down-trade au fost mai mici, de 18%, respectiv 30%.

Cumpără mai ieftin, dar la fel de mult

Românii au reacționat la inflație cumpărând mai ieftin, dar nu mai puțin, mai arată analiza Inflation Tracker derulată de GfK România începând cu acest an.

Jumătate dintre categoriile impactate de creșteri de prețuri au fost pe un trend ascendent din punct de vedere volumic, comparativ cu perioada similară din 2021, declinul fiind înregistrat în doar 38% din aceste categorii. Spre exemplu, în categorii precum făînă, paștele făinoase, mixurile de bere, capsulele de cafea, dulciurile sau vopseaua de par, shopperii au migrat către produse mai accesibile ca preț, pentru a nu elimina aceste categorii din coșul de cumpărături.

De asemenea, analizând categoriile cu scăderi de volume pe fondul inflației, în primul trimestru din an față de Q1 2021, 28% din acestea s-au confruntat cu fenomentul de down-trade.

GfK Consumer Panel este un studiu de tip continuu care monitorizează comportamentul de cumpărare al familiilor din România pe baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, format din 6000 de gospodării. Datele sunt colectate prin scanarea codurilor de bare ale produselor aduse acasă, indiferent de canalul de achiziţie.

Sursă foto: unsplash.com
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed