Ministerul Energiei: România va cere aproape 500 de milioane de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea unor proiecte strategice în sectorul energetic


Ministerul Energiei a transmis marți, 14 septembrie, la Banca Europeană de Investiții, primele aplicații pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a unor proiecte strategice în sectorul energetic. Este vorba de sute de milioane de euro, potrivit unui comunicat al instituției.

Astfel, Ministerul Energiei a transmis către BEI 9 propuneri de proiecte pentru finanțare din Fondul pentru modernizare, cu un cost de investiție total de peste 693 milioane euro, din care peste 492 milioane euro au fost solicitați din Fondul de Modernizare.

Respectiv:

  • 1 proiect aparținând beneficiarului CNTEE Transelectrica S.A. – Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanța Nord – Medgidia Sud; CAPEX total (fără TVA) 22.992.330 euro / Costuri eligibile: 22.992.330 Euro;
  • 8 proiecte aparținând beneficiarului Complexul Energetic Oltenia, CAPEX total (fără TVA) 670.802.780 euro, după cum urmează:

Implementarea proiectului “Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanța Nord – Medgidia Sud” va contribui la securitatea, flexibilitatea și adecvanța Sistemului Energetic Național, oferind premisele punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile.

Pentru a putea înlocui rapid capacitatățile închise de  cărbune, energia regenerabilă trebuie să joace un rol cheie în susținerea obiectivelor naționale de decarbonizare și în conformitate cu recomandările specifice fiecărei țări.

Proiectele aferente beneficiarului CE Oltenia S.A., menționate mai sus, transmise spre finanțare din Fondul pentru modernizare, răspund obiectivelor din Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile și de înlocuire a cărbunelui în mixul energetic, constituind un pas determinant și necesar în procesul de reorganizare al CE Oltenia.

De asemenea, punerea în aplicare a acestor investiții se încadrează în ținta Acordului de la Paris privind neutralitatea climei până în 2050, deoarece conduce la reducerea emisiilor de carbon și a consumului de energie primară prin producția de surse regenerabile.

Sursă foto: pixabay.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed