România se află în topul celor 20 de țări cu cea mai rapidă scădere a populației


De la mijlocul anilor 1900, populația globală a urmat o traiectorie ascendentă abruptă. Deși o mare parte din această creștere a fost concentrată în China și India, cercetătorii se așteaptă ca următorul val de creștere să aibă loc în Africa.

Începând cu 2019, de exemplu, o femeie medie din Niger are peste șase copii în timpul vieții. La capătul opus al acestui spectru se află o serie de țări care par să se micșoreze din perspectiva populației. Pentru a face lumină asupra acestei tendințe oarecum surprinzătoare, am vizualizat primele 20 de țări după scăderea populației.

Population decline by country
TOP 20
Următorul tabel clasifică țările în funcție de rata lor de scădere a populației, pe baza ratei de schimbare proiectată între 2020 și 2050 și folosind date de la Națiunile Unite.

Multe dintre aceste țări sunt situate în sau în apropierea Europei de Est, din motive pe care le vom discuta mai jos.

Ratele natalității, care, potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internațională (PIIE), au scăzut de la prăbușirea Uniunii Sovietice, ar reprezenta o primă problemă În regiune, numărul mediu de copii pe femeie a scăzut de la 2,1 în 1988 la 1,2 până în 1998.

Rata natalității și-a revenit ușor de atunci, dar nu sunt suficiente pentru a compensa decesele și emigrația, care se referă la cetățenii care își părăsesc țara pentru a trăi în altă parte.

Europa de Est a cunoscut mai multe valuri de emigrare în urma extinderii granițelor Uniunii Europene (UE) în 2004 și 2007. PIIE raportează că până în 2016, 6,3 milioane de est-europeni locuiau în alte state UE.

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed