Produsul intern brut pe cap de locuitor al Ungariei, Portugaliei, României și Letoniei în 2022, exprimat în paritatea standard a puterii de cumpărare (SPP), a fost de 77% din media UE pentru toate cele trei țări, arată cifrele preliminare publicate de Eurostat.
În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor (produsul intern brut pe cap de locuitor, exprimat în paritatea standard a puterii de cumpărare (SPP)) în 2022, România este aproape de Polonia, care a fost de 79% din media UE;
- Letonia, 74% din media UE;
- Croația, 73%;
- Grecia, 68%;
- Slovacia, 67%;
- Bulgaria, 59%
Cea mai prosperă țară din UE a fost anul trecut Luxemburg, cu un PIB/populație în PPS cu 161% peste media UE, urmată de Irlanda, cu un PIB/populație în PPS cu 134% peste media UE, apoi Danemarca (36% peste media UE), Olanda (30% peste medie), Austria (25%) ), Belgia (21%), Suedia (medie 19%) și Germania (medie 17%).
Finlanda, Malta și Franța sunt celelalte state membre ale UE cu un PIB pe cap de locuitor peste media UE. Italia, Slovenia, Cipru și Republica Cehă se află la mai puțin de 10% în urma mediei UE, urmate de Lituania, Estonia și Spania, care se situează între 10% și 20% în urma mediei UE.
Polonia, Ungaria, Portugalia, România, Letonia și Croația au un PIB pe cap de locuitor mai mic cu peste 30% față de media UE.
Cifrele publicate de Eurostat la 1 ianuarie reprezintă o estimare preliminară a parității puterii de cumpărare și a PIB-ului pe cap de locuitor în Uniunea Europeană în 2022. Date mai detaliate vor fi publicate în iunie 2023.
Sursă foto: istockphoto.com