România ocupă prima poziție din UE, în luna octombrie 2021, la mortalitatea în exces


România a ocupat prima poziție din UE în luna octombrie 2021 la mortalitatea în exces, potrivit datelor comunicate de Eurostat.

Acest indicator a fost calculat pe baza diferenței dintre mortalitatea consemnată în fiecare lună din 2020 și 2021 pe baza datelor colectate săptămânal și cea care s-a înregistrat în aceeași lună ca medie a anilor 2016-2019, pe baza prezumției că singurul factor apărut suplimentar ar fi epidemia Covid, ceea ce a provocat direct sau indirect, prin îngreunarea accesului la sistemele de sănătate, un număr de decese în exces față de „normal”.

Pe baza facilităților oferite de analiza organismului de statistică european, am alăturat evoluțiilor de la noi pe cele din alte două state membre, cu care suntem vecini și avem un nivel de dezvoltare apropiat, Bulgaria și Ungaria. Se poate observa că diferențele sunt extrem de pronunțate, nu doar față de media UE dar și față de aceste țări din proximitate.

Articolul publicat de Eurostat scoate în evidență contraperformanța României, care cu un nivel al mortalității în exces de 110% a devansat cu mult chiar și Bulgaria (73%), unde rata de vaccinare era mai mică. Desigur, vârfurile pandemice și alura curbei infectărilor diferă foarte mult între statele europene, dar trebuie reținut că, în condițiile în care țara noastră are cele mai mici alocări pentru sănătate din UE ca procentaj în PIB, cele 110% reprezintă singura valoare cu trei cifre  de la începutul pandemiei și până în prezent în toate statele UE.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed