Miercuri, 15 februarie, ministrul transporturilor declara existența posibilității ca autoritățile ucrainene să facă lucrări de dragare a canalului Bâstroe.
“Nici legislația națională a României și nici cea din Ucraina nu permit desfășurarea unor lucrări în zona canalului Bâstroe de pe partea ucraineană a Deltei Dunării, care să pună în pericol biodiversitatea și ecosistemele.”, declara ministrul mediului, Tánczos Barna.
Acesta a asigurat că va încerca rezolvarea situației comunicând pe căi diplomatice cu partea ucraineană, respectiv că va interveni categoric în cazul în care există o încălcare a legii. Convențiile europene și internaționale nu permit afectarea biodiversității și a ecosistemelor Deltei Dunării.
Ministerul Afacerilor Externe susține ferm că România nu e de acord ca Ucraina să facă lucrări de adâncire a canalului Bâstroe, poziție care a fost trimisă inclusiv către Comisia Europeană. MAE nu a fost informată de autoritățile române competente cu privire la activitățile Ucrainei asupra canalului, instituția aflând ce se întâmplă în urma apariției informațiilor din presă.
Același comunicat al Ministerului de Externe consolidează inclusiv poziția României în privința propunerii de includere a brațelor Chitila și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport. Astfel, se subliniază că România nu este de acord cu sugestia.
Construcția canalului Bâstroe începea în 2004, fiind o legătură între Dunăre și Marea Neagră. Inclusiv în trecut au existat neînțelegeri între România și Ucraina pe această temă. Astfel, România cerea Ucrainei să oprească proiectul, dată fiind încălcarea de convenții internaționale din domeniul protecției mediului.
La momentul respectiv, sesizate de România, mai multe organisme internaționale din domeniu au stabilit că proiectul ucrainean era într-adevăr o neregulă, solicitând astfel oprirea lucrărilor începute.
Sursă foto: OpenStreetMap