România este pe locul 49 în topul global al inovării

High speed studio photography, moment of the impact of a bullet on a classic electric bulb. Detail of glass explosion, blue and purple lighting. Concept of obsolete energy.


România ocupă locul 49 într-un clasament mondial al inovației publicat de World Intellectual Property Organisation (WIPO), agenție a Națiunilor Unite, dar este una dintre cele patru țări din UE care are rezultate sub așteptări, alături de Lituania, Grecia și Slovacia. Cu alte cuvinte, nivelul de inovare este mai scăzut decât nivelul de dezvoltare economică.

În urmă cu un an, România era pe locul 48, iar în 2020 pe locul 46. Punctele forte ale României includ aspecte legate de reglementare, costurile eliminării concedierilor (locul 1), PIB-ul pe unitatea de energie consumată și creșterea productivității muncii, unde ne situăm pe locul patru din 132 de state analizate.

Punctele slabe se referă la politicile de „a face afaceri”, cultura antreprenorială, nivelurile de investiții în cercetare și dezvoltare sau accesul unei companii la credit.

                 Foto: Cursdeguvernare.ro

Raportată la PIB, performanța României este sub așteptări pentru nivelul său de dezvoltare.

Graficul de mai jos ilustrează relația dintre nivelurile de venit (PIB pe cap de locuitor) și performanța inovației (scorul din Indexul Global al Inovării – GII). Linia de tendință oferă o indicație a performanței așteptate de inovare în funcție de nivelul veniturilor. Economiile care figurează deasupra liniei de tendință au performanțe mai bune decât se aștepta, iar cele de sub linie au performanțe sub așteptări.

                              Foto: Cursdeguvernare.ro

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed