România distruge alte 3 milioane doze de vaccin anti-Covid expirate. Exista posibilitatea anul trecut de a refuza tranșa, dar autoritățile nu au răspuns demersului


Până la finele lunii iunie, anul curent, aproximativ 2,9 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19, de la producătorii Pfizer, Moderna și AstraZeneca, au expirat în depozite și urmează a fi distruse, conform datelor oficiale analizate de Profit.ro. România a donat și vândut până acum 5,7 milioane doze de vaccin, dar încearcă, alături de Polonia, să negocieze cu Comisia Europeană scăderea numărului de doze rămase de livrat.

Cele mai multe doze contractate de România în anii 2020 și 2021 au fost Pfizer/BioNTech, respectiv peste 25 milioane de doze, iar alte 39 milioane de doze Pfizer au fost contractate pentru 2022-2023. În cazul acestora din urmă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma că România ar fi avut posibilitatea anul trecut de a refuza tranșa, dar autoritățile nu au răspuns, așa că s-a considerat că e vorba de un acord tacit.

În cazul vaccinurilor de la Moderna, România a contractat 9,79 milioane doze în 2020, au fost livrate 4,4 milioane doze și mai erau de primit 5,3 milioane.

Conform datelor ministerului Sănătății, precizate într-un document oficial consultat de Profit.ro, până la 23.06.2022, ”în depozite au expirat aproximativ 2,9 milioane doze de vaccin împotriva COVID-19, care provin de la producătorii Pfizer, Moderna și AstraZeneca”. Acestea ”urmează a fi distruse conform reglementărilor în vigoare”.

Tot după această dată, în România s-au mai livrat 2 tranșe de vaccin de la compania Moderna, ”restul dozelor fiind supuse amânării”.

În schimb, până la finele lunii martie, dată după care nu au mai avut loc astfel de demersuri, România a donat 2.120.420 doze de vaccin împotriva Covid-19 către Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Tunisia, Egipt, Vietnam și Coreea de Sud.

De asemenea, tot până la aceeași dată, România a vândut din stocul din depozitele naționale 3.571.410 doze de vaccin Pfizer și Moderna, către Danemarca, Coreea de Sud și Germania.

Conform ministerului, prețul dozelor revândute a fost egal cu cel al prețului de achiziție, deoarece, potrivit clauzelor contractuale, dozele se pot revinde la maxim același preț cu care au fost achiziționate.

Ministerul mai arată că România s-a alăturat inițiativei Poloniei de a încerca renegocierea contractelor de achiziții prin scăderea numărului de doze rămase de livrat, inițiativă care se află în stadiu de discuții. Polonia chiar a hotărât, în aprilie, să refuze să primească și să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID, precizând că țara sa dispunea de 25 de milioane de doze neutilizate.

De asemenea, ministerul Sănătății a trimis mai multe adrese către Comisia Europeană și ”au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții din România ai companiilor de vaccinuri, în vederea încercării de renegociere a unora dintre clauzele contractuale”. ”Până la data de 23.06.2022, nu s-a primit o decizie finală și mai multe demersuri sunt în curs de analiză”, arată documentul citat.

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed