România cumpără din Israel sisteme de drone Watchkeeper X în valoare de aproape 1,9 miliarde de lei


Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat marți acordul-cadru de furnizare a maximum șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aproximativ 1.891 miliarde lei, fără TVA.

MApN a anunțat, într-un comunicat remis presei, că acordul-cadru a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” și are o durată de cinci ani.

„Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei României se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.

Astfel, începând cu primul sistem UASWatchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare”, precizează sursa citată.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare.

Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X  vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național.

Inițial, două firme israeliene – Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) – au depus documentația de participare la procedura de atribuire a contractului pentru înzestrarea cu drone din clasa II, însă oferta prezentată de IAI a fost descalificată deoarece soluția propusă (drona Tactical Heron) nu îndeplinea unele din condițiile procedurii. Mai exact, România cere un tip de dronă care să fi fost deja livrată într-o țară NATO, însă Tactical Heron nu a fost până acum achiziționată de nici o altă țară din lume, a scris umbrela-strategica.ro.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative (fiecare cu mai multe aeronave fără pilot). Programul are drept scop și realizarea pe teritoriul național a unei capacități de producție, integrare, testare şi mentenanță în domeniul militar pentru sisteme de drone.

 

Sursă foto: rumaniamilitary.ro