România, cel mai mic cost al vieții dintre statele UE și pe locul 23 din 27 la puterea de cumpărare locală


România se poziționează în luna ianuarie 2022 ca având cel mai mic cost al vieții între țările UE, pe locul 37 din 42 de state europene și pe locul 102 din 139 de state analizate pe mondial de către site-ul numbeo.com.
Poziția ocupată este relevantă pentru zona din care facem parte, nu doar geografic dar și ca nivel de dezvoltare, cu observația că figurăm suprinzător de bine atunci când se calculează puterea locală de cumpărare.

Astfel, cu un index de 35,24 (referința de 100 este costul vieții în New York), ne plasăm ca și cost al vieții mai jos decât Bulgaria (38,38) sau chiar state non-UE precum Serbia (36,21), Bosnia și Herțegovina (36,12), Albania (35,50) sau, la limită, Rusia (35,26), dar ceva mai sus decât Macedonia de Nord (31,38), Belarus (30,89) sau Republica Moldova (30,35).

Trei state membre UE stau ceva mai bine decât noi la puterea de cumpărare, în contextul veniturilor și prețurilor de acolo, undeva peste pragul de 50%, Letonia (51,65), Ungaria (51,98) și Slovacia (50,39). Alte trei state din fostul bloc estic se poziționează în apropierea nivelului de 60% din reperul american: Polonia (59,95), Slovenia (59,48) și Lituania (58,74). Cam acestea ar trebui să fie urmărite mai atent pe termen mediu pentru recuperarea decalajului de nivel de trai.

*De reținut, clasamentul și poziționarea relativă pleacă de la costurile din viața reală consemnate la alimente de bază, costul locuințelor, chirii, utilități, transport, haine, activități recreative etc. plus salariile nete raportate de un număr considerat a fi suficient de mare de contributori, datele fiind prelucrate de cel mai mare site de profil din lume.

În structură, datele prelucrate de numbeo.com arată că avem cele mai ieftine alimente și cele mai reduse note de plată la restaurant iar la chirii ne poziționăm doar peste Bulgaria. Polonia și Cehia au chirii cu mult mai mari decât noi iar alimentele sunt semnificativ mai scumpe în țările baltice sau Slovenia (care a depășit, la acest capitol, chiar și Spania).

Astfel, deși, per total, nu avem nici cele mai mari venituri și nici cele mai mici prețuri, ajungem să fim, din postura surprinzătoare de țară UE cu cel mai mic cost al vieții, pe locul 23 din 27 ca putere de cumpărare locală, situație similară cu poziționarea potrivit nivelului PIB/locuitor ajustat cu nivelul relativ al prețurilor.

Sursă foto: unsplash.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed