România are o putere de cumpărare cu 51% sub media europeană


Anul acesta România are o putere de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor, plasând-o pe locul 31 din cele 42 de tări din cadrul studiului GfK Purchasing Power Europe 2022.

Comparativ cu anul anterior, discrepența dintre județele cu putere de cumpărare ridicată și cele cu putere scăzută a crescut și mai mult pe parcursul acestui an.

În Top 10, Capitala conduce domeniul, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 euro, fiind cu peste 93% mai multă putere de cumpărare decât media națională. Mai mult, Bucureștiul are de 3,6 ori mai multă putere de cumpărare decât Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare din punct de vedere al economiei și al cheltuielilor. În acest caz, venitul disponibil net este de numai 4.728 euro sau aproximativ 53 % din media națională.

Toate județele din Top 10 au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Prahova se află cel mai aproape de media națională de pe locul zece în clasament, cu un potențial de cumpărare de 8.191 euro. Toate celelalte 32 de județe, care constituie mai mult de trei sferturi din totalul județelor, sunt sub media națională.

În ceea ce privește restul județelor din top, situația e la fel ca anul trecut, cu excepția Clujului care, în 2022, a depășit Timișul și a ajuns pe locul doi, cu o putere de cumpărare de 11.643 euro pe cap de locuitor. Argeș și Arad au ajuns pe locurile șapte și opt.

În 2022, europenii au la dispoziție aproximativ 11,1 trilioane de euro pentru a cheltui pe alimente, locuințe, servicii, costuri energetice, pensii private, precum și pentru asigurări, vacanțe, mobilitate și achiziții de consum. Aceasta corespunde unei puteri medii de cumpărare pe cap de locuitor de 16.344 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere nominală de 5,8% față de anul precedent.

 

Surse: Profit.ro, studiul GfK Purchasing Power 2022

Foto: Unsplash

 

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed