România a livrat cea mai mare cantitate de făină din semințe de rapiță trimisă de UE la export


În primele zece săptămâni ale anului comercial 2021/2022, România a exportat aproximativ 29% din cantitatea totală de făină din semințe de rapiță trimisă de UE la export. Momentam, suntem lideri de piață, după ce am devansat Germania, cel mai mare producător de semințe al blocului comunitar.

Producția de rapiță obținută în acest an agricol a început să se vadă în exporturile către piețele din afara blocului comunitar. În plus, marfa trimisă peste granite este procesată. Astfel, în primele zece săptămâni ale anului comercial 2021/2022 ce a început în data de 1 iulie, România a exportat 32.930 de tone de făină de semințe de rapiță, preparat folosit ca aliment pentru animale. Este, conform datelor Comiei Europene, cea mai mare cantitate exportată de statele membre. Spre comparație, Germania, a doua țară exportatoare, a vândut 32.374 de tone, iar Franța aproximativ 8.400 de tone. Cele mai mari cantități au ajuns în Elveția (32% din totalul exportat de UE), Norvegia (26%) și Israel (18%).

Per total, în perioada analizată, UE a exportat în jur de 113.700 de tone de făină, ceea ce înseamnă că România a avut o cotă de aproximativ 29%.

Totodată, fermierii și traderii din România au vândut aproximativ 1.220 de tone de semințe de rapiță, din cele 189.600 de tone exportate de UE în total. Nu suntem însă printre marii exportatori, liderul pieței fiind Letonia care a trimis peste granițele UE peste 65.500 de tone. De asemenea, dacă ne uităm la produsele procesate, România s-a remarcat și pe piața făinei de soia cu exporturi de aproximativ 15.400 de tone.

2021 a fost pentru fermierii care au pariat pe rapiță cel mai bun an din 2007 încoace. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producția medie a fost de 3.022 kg/ha, datorită soiurilor folosite, aplicării tehnologiei adecvate cât și a condițiilor agro-meteorologice favorabile.  A rezultat o cantitate totală estimată la 1,33 milioane de tone. Suntem astfel al patrulea producător european după Germania (3,75 milioane de tone), Franța (3,2 milioane de tone) și Polonia (2,9 milioane de tone). Aceasta cu mențiunea că, pentru România, Comisia Europeană estimează o producție de 1,27 milioane de tone.

Conform Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), producția  de semințe de rapiță a UE din anul comercial 2021/2022 este prognozată la 17,2 milioane de tone,  cu 4,2 % în plus față de anul de comercializare precedent. Cele mai mari creșteri absolute ale producției au fost raportate în România, Polonia, Bulgaria și Finlanda, ceea ce a compensat parțial scăderile de producție din Republica Cehă, Franța și Ungaria. În timp ce România, Bulgaria și Finlanda raportează o creștere atât a suprafeței, cât și a randamentului, sporul de producție din Polonia se datorează în principal suprafeței mărite, randamentul rămânând mai degrabă stabil.

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed