România a livrat 12,4 milioane de tone de cereale în afara UE, o cantitate record


Profitând de anul agricol bun și de contextul generat de războiul din Ucraina, România a reușit anul acesta comercial să își consolideze poziția pe piețele terțe și să vândă peste 12,4 milioane de tone de cereale, adică 27% din exporturile totale ale blocului comunitar. Este un record al ultimilor cinci ani. Cel mai mult am exportat porumb și grâu.

Anul comercial 2021/2022 s-a finalizat pentru România cu exporturi totale de 12,4 milioane de tone de cereale (grâu, fâină de grâu, porumb, orz, ovăz), reprezentând 27,3% din totalul de 45,5 milioane de tone livrate de blocul comunitar, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. Cantitatea este dublă față de anul anterior, când, urmare a anului agricol foarte slab,  exporturile (către țările terțe) au fost de numai 6,4 milioane de tone. Menționăm, de asemenea, că datele prezentate nu includ și vânzările intracomunitare, care fluctuează și ele anual.

Cele mai mari exporturi au fost generate, ca și anii trecuți, de către Franța care a livrat peste granițele blocului comunitar 12,9 milioane de tone de cereale.

Dintre cele 12,4 milioane de tone exportate, peste 6,3 milioane au fost de grâu, peste 4,2 milioane de tone de porumb, peste 1,7 milioane de tone de orz, 11.000 de tone de făină și 500 de tone de ovăz. România este astfel al doilea cel mai mare exportator de grîu după Franța, dar cel mai mare exportator de porumb.

În 2021, fermierii români au produs o cantitate totală de 27,7 milioane de  tone de cereale pentru boabe, față de 18,1 milioane de tone în 2020 și 30,4 milioane de tone în 2019.

 

 

 

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed