România a devenit principalul furnizor de combustibil al Ucrainei

fuel truck in motion on highway and blurred background


România a devenit cel mai mare furnizor de combustibil al Ucrainei în urma atacului Rusiei asupra țării, pe fondul vecinului care trebuie să ajusteze rapid majoritatea schimburilor sale comerciale.

Combustibilul este esențial pentru a conduce operațiuni militare, a conduce economia și a compensa defecțiunile sistemului energetic al Ucrainei, care este supus atacurilor din ce în ce mai frecvente și puternice. Pe de altă parte, cerealele din Ucraina, unul dintre cei mai importanți producători mondiali, și-au găsit drumul spre piețele externe, inclusiv prin România.

Datele obținute de Profit.ro de la Autoritatea Vamală Română (AVR) arată că tranzitul (către alte țări) de cereale ucrainene prin România a crescut de 68 de ori în 2022 față de 2021, iar importurile pe piața românească, de 815 ori. Similar, a explodat și tranzitul de semințe oleaginoase, cu o creștere de 175 de ori, în timp ce livrările ucrainene având ca destinație piața românească au urcat de 142 de ori.

Anul trecut, exporturile românești de combustibili către Ucraina au crescut de 30 de ori, până la aproape 1 milion de tone (983.404 de tone), în timp ce alte 251.303 de tone de combustibil au fost transportate din România în Ucraina, de 96 de ori mai mult față de anul 2021.

Livrările de combustibil sunt una dintre modalitățile prin care România sprijină Ucraina în contextul războiului.

“În urma atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii petroliere a Ucrainei, suntem în mod critic dependenți de importul de produse petroliere. Din acest motiv, guvernul a creat condițiile pentru intensificarea importurilor de combustibili. În prezent, primim 95% din benzina de import și 72% din motorină din țări UE.

Liderii furnizorilor sunt România, Lituania, Slovacia, Grecia, Bulgaria și Polonia. Pe piață, vedem acumularea graduală a stocurilor de produse petroliere, ca urmare a creșterii constante a importurilor”, a declarat ministrul Economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko.

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed