Revoluţie în Kazahstan – Forţele de ordine au deschis focul împotriva demonstranţilor


Protestele din Kazahstan s-au amplificat miercuri iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă. Forţele de ordine au deschis focul asupra demonstranţilor iar preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele. Tokaev i-a făcut pe demonstranţi „terorişti” antrenaţi în străinătate. Manifestanţii a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. Clădirea a fost incendiată. Internetul a fost oprit în toată țara.

Actualizare 6 ianuarie, 7.00. Operațiunile tuturor băncilor, cu excepția Băncii Naționale, și activitatea bursei de valori sunt oprite în Kazahstan, a declarat, joi, la postul de televiziune Khabar 24, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale din Kazahstan, Olzhas Ramazanov, transmite TASS.

“În conformitate cu ordinul executiv al șefului statului, starea de urgență a fost introdusă în toate regiunile Republicii Kazahstan în scopul sprijinirii securității populației. Agenția Republicii Kazahstan pentru Reglementarea și Dezvoltarea Pieței Financiare și Banca Națională a Kazahstanului, având în vedere operațiunile de combatere a terorismului efectuate de agențiile de aplicare a legii și luând în considerare eșecurile temporare în funcționarea internetului și pentru protecția vieții și sănătății angajaților instituțiilor financiare și consumatorilor de servicii financiare, informează despre suspendarea operațiunilor a tuturor instituţiilor financiare. Agenţia şi Banca Naţională îndeamnă cu tărie cetăţenii şi mass-media să aibă încredere numai în sursele oficiale de informare”, a spus secretarul de presă.

Operațiunile tuturor instituțiilor financiare din Kazahstan sunt suspendate doar pentru 6 ianuarie, a declarat pentru TASS Olzhas Ramazanov.

Actualizare 6 ianuarie, 6.30. Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de “reţinere” şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo “în mod paşnic”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat şi întreruperea internetului de către guvern.

“Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet”, a declarat Ned Price într-un comunicat.

“Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă”, a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, “afirmaţiile nebuneşti” ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. “Acest lucru este absolut fals” şi “face parte din strategia rusă de dezinformare”, a insistat ea.

ONU urmăreşte situaţia “cu îngrijorare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stéphane Dujarric, în briefingul cotidian de presă.

Sursă foto – bbc.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed