Autor – Ana Bungrezeanu
Tehnologia pe care noi astăzi o folosim în toate domeniile vieții are o capacitate mai mare de funcționare decât poate accepta mintea umană. Rețelele de socializare online (RSO) nu reprezintă un concept atât de nou pentru noi și totuși ne putem simți ușor depășiți sau copleșiti de cât de repede avansează.
Ideea de rețele de socializare a pornit din dorința unui nou tip de conexiune, menită să ne apropie mai mult, fără existența neapărată a contactului fizic. Facebook (2004) a fost prima platformă care să creeze acest mediu în care oamenii pot fi conectați printr-un simplu click.
După Facebook a fost Twitter (2006) care a adus ceva unic și specific platformei lor (timeline), dar care deja se opunea ideei Facebook-ului, în așa fel încât să pară că îi lipsește ceva, că Twitter inovează mediul RSO. Platformele au continuat să evolueze una lângă cealaltă, până distincția fiecăreia din punctul de vedere al îndeplinirii nevoilor oamenilor a ajuns să nu mai poată fi vizibilă.
Revenim în prezent, unde deja omenirea are atâtea opțiuni venite din partea rețelelor de socializare încât a devenit dăunător pentru noi. Modul drăguț și simplu prin care eram conectați la început ne-a trimis la poluri extrem opuse astăzi.
Scopul rețelelor de socializare a fost din start acela de a ne face bine, de a ne da opțiuni și de a ne introduce în lumea tehnologiei. Ne permitea să descoperim o nouă lume, să ne simțim evoluați și avansați. Să învățăm noi metode de învățare și de comunicare. Scopul nu s-a schimbat, dar mijloacele da, pentru că, deși încă ne putem folosi de rețele în aceleași moduri, companiile care le avansează au altă agendă în spate.
Problema socială
Un bun exemplu prin care putem înțelege ce fac aceste rețele mai exact a fost transmis prin documentarul ,,The Social Dilemma”, în care oameni care au lucrat la cele mai mari companii care țin de RSO povestesc ce se întămplă de fapt cu datele colectate.
În primele 30 de minute de vizionare deja nu mai voiam să ridic telefonul. De ce? Pentru că mi-a deschis ochii altfel și am realizat că totul nu e decât o mare înșelăciune. Orice fel de control pe care credem că îl avem prin intermediul rețelelor de socializare nu există. Fiecare alegere și fiecare decizie pe care o luăm pe oricare dintre conturi este stocată într-o bază de date, o altă alegere pe care nu am facut-o noi, pentru că ne-au fost transmise informații în așa fel încât să credem că e decizia noastră.
Acest documentar foarte bun nu m-a făcut să renunț la ideea de socializare online, ci doar să mă gândesc și să analizez mai bine ce fac aceste rețele cu adevărat și cum le folosesc. Și cred cu tărie că avem nevoie cu toții să învățăm să folosim mai bine instrumentele provenite dintr-un mediu în care ne petrecem o mare parte din timp.
Astfel, putem să punem în balanță aspectele pozitive și negative ale rețelelor de socializare. Pe de o parte, ne permit să rămânem conectați cu oamenii apropiați și informați constant, să căutăm rapid răspunsuri și să găsim noi moduri de a ne exprima, pe de altă parte, studiile arată că ne pot face să ne pierdem încrederea în noi, să devenim superficiali sau să simțim că pierdem ceva dacă nu suntem mereu conectați. Mai mult, ne pot stimula nevoia de izolare și putem deveni anxioși sau chiar depresivi. Pentru orice lucru bun există un lucru rău, iar mediul online nu este o excepție.
Ce spun studiile
Un studiu din 2016 condus de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a sugerat că vederea pozelor altor persoane scad stima de sine, pentru că utilizatorii se compară cu imagini ale fericirii altor oameni.
Într-un alt studiu, cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au întrebat 1.700 de adulți cu vârstele între 18 și 30 de ani despre obiceiurile somnului și rețelele de socializare. Aceștia au descoperit o legătură între cele două, și anume că lumina albastră provocată de ecranul telefonului ne poate îngreuna calitatea somnului.
Cu toate acestea, multe studii arată (printre care studiul condus de Universitatea din Michigan, cel condus de Universitatea Wisconsin-Milwaukee) și că efectele negative ale RSO pot fi transfomate în efecte pozitive, pentru că unii oameni se ambiționează să își schimbe viețile datorită faptului că pot vedea cum și le trăiesc alții, deși poate sunt false.
Ține de noi să ne controlăm
Mediul online este foarte complex și în ciuda faptului că este un instrument de manipulare și controlare în masă, noi nu suntem forțați să facem parte complet din el. Opțiunile pe care le avem în online, le avem și în mediul fizic, palpabil. În realitate, rețelele de socializare au nevoie de noi, așa cum și noi avem nevoie de ele.
Am ajuns la concluzia că am devenit prea comozi, iar mediul online ne oferă un confort care duce la dependență pentru că este mai ușor să acționezi din spatele unui ecran decât să înfrunți toate aspectele vieții așa cum au venit de la început.
Să trăim în realitate este mai greu decât să trăim într-un mediu pe care până la urmă îl facem să pară ce vrem noi, dar dacă realizăm că noi suntem cei care avem puterea să închidem telefonul și lăsăm companiile fără date, reușim încet, dar sigur, să fim în continuare oameni, ci nu roboți în corpuri umane.
Sursă foto: istockphoto.com