Recenzie Carte – ”Mânia lui Mao”, de Yu Hua


China este foarte prezentă în viața noastră cotidiană. Aproape totul este ”made in China” iar știrile despre China sunt tot mai dese, fie despre economia chineză, fie despre interesele geopolitice aleBeijingului. Astfel, a apărut un interes legitim în legătură cu China, dar oamenii vor știe despre China reală, despre China de azi, nu despre cultura chineză antică.

Yu Hua reușește să răspundă acestor întrebări cu ajutorul lucrării sale de eseuri – ”Mânia lui Mao: China de astăzi văzută prin ochii unui scriitor”. În această carte sunt grupate douăzeci și șase de texte scrise între anii 1999 şi 2018, în care Yu Hua surprinde schimbările rapide prin care a trecut societatea chineză de-a lungul ultimilor douăzeci de ani.

Autorul reușește, în mai puțin de 200 de pagini, să prezinte neinițialilor o fotografie realistă a Chinei actuale:

”După treizeci de ani de dezvoltare, China este cea de-a doua mare economie mondială, devansată doar de Statele Unite. Cu toate acestea, există încă peste o sută de milioane de chinezi care trăiesc cu mai puțin de un dolar pe zi. Într-o țară în care prețurile cresc cu o viteză năucitoare, creșterea cererii pentru falsuri și produse de proastă calitate este o consecință a numărului mare de oameni săraci, care nu au posibilitatea să se bucure de produsele autentice, așa că le cumpără pe cele contrafăcute, ce se găsesc la tot pasul: orez otrăvit, lapte praf și chifle din orez toxice, legume contaminate, șuncă fără pic de carne, jucării periculoase, ouă false sau tăiței din ghips. Zi după zi, an după an, consumă alimente și folosesc lucruri de o calitate de-a dreptul îndoielnică. Ca să-și poată schimba viața, este nevoie să învețe, să se uite la televizor, să citească, dar nu le dă mâna să cumpere cărțile originale, așa că și le iau pe cele piratate.” (pag. 17)

Dincolo de propaganda regimului sau de imaginile pa care le poate vedea un turist ce vizitează China, Yu Hua aduce în discuție situații și teme dureroase pentru societatea chineză și puțin cunoscute publicului larg.

”Oare chiar există o asemenea dată? Da, există, și este de fapt 4 iunie 1989, ziua incidentelor din Tian’anmen. Este interzis să pomenești data de 4 iunie pe internet în China, iar pentru a o putea comemora internauții au avut ideea s-o înlocuiască cu ”35 mai”, ca să scape de cenzură.” (pag. 93)

Cartea lui Yu Hua se citeşte foarte uşor iar aici, pe lângă meritul autorului, este și meritul traducătorului Mugur Zlotea care surprinde foarte bine esența lucrurilor descrise în carte. Lucrarea este una realistă și foarte curajoasă, autorul prezintă China cu bune și rele iar acest lucru îl găsim foarte rar la autorii chinezi care sunt foarte bine controlați de regimul de la Beijing.

  • Cartea a fost publicată la Editura Humanitas, Colecția Istorie, București, 2019
  • Traducere din chineză și note de Mugur Zlotea

Despre autor

Yu Hua este un scriitor chinez, născut pe 3 aprilie 1960 în Hangzhou.A fost tradus în engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, rusă, italiană, olandeză, cehă, poloneză, română, maghiară, suedeză, sărbâ, turcâ, persană, ebraică, coreanâ și mongolâ.

Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori chinezi – atât pentru romanele sale, cât și pentru bestsellerul ”China în zece cuvinte”, care  prezintă o perspectivă onestă asupra Chinei din ultima jumătate de secol.

Sursă foto: Humanitas

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed