Războiul din Ucraina și inflația prăbușesc piața imobiliară din România


Războiul din Ucraina a dus la o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente în ultimele două săptămâni, spune Sorin Greu, directorul general al Bog’Art, unul dintre cei mai mari constructori din România.

El avertizează că sunt bănci care au oprit finanțările în sectorul imobiliar și că o consecință, pe termen scurt, este imposibilitatea atingerii parametrilor de vânzări în relația cu finanțatorii proiectelor rezidențiale.

„În ultimele 2 săptămâni se simte o scădere a interesului pentru achiziția de apartamente. Noi am constatat scăderea cu aproape 70% a accesărilor pe site-urile dezvoltatorilor. Sunt anumite bănci care au oprit finanțările, cum e Libra Bank, care a oprit finanțările în sectorul imobiliar. Cumpărătorul final este în așteptare, pe fondul situației din Ucraina. Consecințele sunt negative, în primul rând, pentru proiectele în derulare, pentru că nu se mai ating parametrii de vânzări și apar dificultăți în relațiile cu finanțatorii, dar sunt și proiecte în pregătire, care, momentan, sunt puse în așteptare. În ultimele 2-3 săptămâni dezvoltatorii au început să se gândească dacă să mai acceseze o finanțare sau dacă să mai demareze un proiect nou“ – a declarat Sorin Greu, directorul general al Bog’Art, într-o conferință organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

Consecința pe termen lung a scăderii interesului cumpărătorilor de apartamente va fi o scădere a tranzacțiilor și o oprire a construcțiilor rezidențiale, spun constructorii. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere, cu circa 17%, în luna februarie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 58.600 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Creșterea vine după patru luni consecutive de scădere. Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale. Doar tranzacțiile cu locuințe au fost într-o scădere, de numai 2%, doar în luna ianuarie 2022.

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed