Războiul din Ucraina loveşte în acţiunile de la BVB. Purcari Wineries şi Alro Slatina – printre cele mai mari căderi de la BVB


Invazia Rusiei în Ucraina a lovit sever acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care s-au confruntat cu scăderi între 3% şi 6% în februarie, accentuate ulterior de escaladarea conflictului din estul Europei. Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide nouăsprezece titluri de la BVB a avut, luna trecută, un declin de 3,6%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 6,4%, inclusiv pe fondul deprecierii puternice a acţiounilor Erste Group Bank (EBS).

Dinamica apare într-un climat cu inflaţie ridicată, ce presează principalele bănci centrale să ridice dobânzile de referinţă, cu impact asupra evoluţiei economice. În plus, războiul din Ucraina a dus la creşterea suplimentară a preţurilor produselor energetice, a cerealelor şi a unor materii prime, ceea ce intensifică presiunile inflaţioniste. În tot acest context, reuzultatele financiare publicate de companii pentru anul trecut aproape că nu au contat.

În acest context internaţional, la Bursa de Valori Bucureşti toate sectoarele au avut scăderi, inclusiv cel energetic, indicele BET-NG încheind luna februarie cu un declin de 4%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 2,22%, la 0,4615 lei, creşterea preţului petrolului neavând mare impact asupra titlurilor companiei, probabil şi în condiţiile în care, prezenţa apropiată de zona de conflict implică un risc suplimentar. În schimb, perspectiva scăderii livrărilor de gaze din Rusia pare să fi susţinut preţul acţiunilor Romgaz (SNG) pe linia de plutire, titlurile producătorului din Mediaş încheind luna februarie la preţul de 38,5 lei, cu 1,72% peste cel de la finele lunii ianuarie. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 10,6%, până la 41,35 lei, luna trecută.

Într-o perioadă în care indicele Stoxx Europe 600 Banks a coborât cu circa 9,6%, fiind tras în jos în primul rând de băncile europene cu expunere pe Rusia, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au scăzut cu 2,9%, până la 2,55 lei. În schimb, titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 0,5%, la 19,88 de lei, pe fondul apropierii datei de înregistrare pentru dividendele din anii 2019 şi 2020.

Acţiunile Purcari Wineries (WINE) au căzut cu 20,8%, până la 12 lei, în februarie, cel mai sever declin din indicele BET, în condiţiile în care producătorul de vinuri este situat în Republica Moldova, unde există temeri chiar în ceea ce priveşte o invazie a Rusiei.

Alro Slatina (ALR) se confruntă cu probleme pe mai multe planuri. Pe de o parte costurile ridicate ale energiei au făcut ca, încă de la finele anului trecut combinatul să îşi reducă producţia de aluminiu primar de la cinci hale de electroliză la două hale. În plus, este pe lista companiilor cu acţionariat rusesc, faţă de care s-au cerut controale pentru a vedea mai exact legăturile cu Rusia. În aceste condiţii, titlurile ALR au avut un recul de 16,5%, la 1,67 lei, în februarie.

O scădere puternică au avut şi acţiunile TeraPlast (TRP), care au coborât cu 15,6%, luna trecută, până la 0,91 de lei, în condiţiile în care există temeri că inflaţia tot mai ridicată şi scăderea activităţii economice vor afecta sectorul construcţiilor, iar titlurile TRP se tranzacţionează la multiplii de evaluare ridicaţi.

În zona SIF-urilor tabloul este tulburător. Acţiunile a patru din cele cinci societăţi de investiţii financiare au avut scăderi, în luna februarie, în timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 13,2%, până la preţul de 1,89 lei.

Foarte suspect este că aprecierea a demarat la câteva ore după ce Ben Madadi a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o ofertă de achiziţie a 7% din societatea craioveană, după cum ne-a spus. Or, pe atunci informaţia că Madadi depusese oferta nu era publică, fiind cunoscută doar de câteva persoane din ASF. Mai mult decât atât, la două zile după depunerea ofertei investitorului, SIF-ul a convocat acţionarii pentru a aproba un program de răscumpărare a 5% din acţiunile societăţii. Încă nu ştim cine a cumpărat masiv acţiuni SIF5 fix după ce oferta lui Madadi a ajuns la ASF. Din ce ne-a spus investitorul, el sau prieteni de-ai lui nu au achiziţionat acţiuni ale societăţii din Craiova.

Tot luna trecută, Ben Madadi şi-a vândut cea mai mare parte a deţinerii de 6,1% pe care o avea la SIF Muntenia, prin piaţa “deals”.

Faţă de Valoarea Unitară a Activului Net din ianuarie, la finele lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri situate între 66% pentru SIF Banat-Crişana şi 51% în cazul SIF Transilvania, ce acum se numeşte Transilvania Investments, în timp ce pentru FP diferenţa relativă dintre preţul din piaţă şi VUAN era de 14%.

 

 

 

Sursă foto: Bursa de Valori Bucuresti | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed