Războiul din Ucraina continuă – Rezumatul primei zile: 137 de morți ucraineni, mii de refugiați, bombardamente în Kiev


Războiul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev și în jurul capitalei Ucrainei, semnalate de reporterii CNN. Bilanțul primei zile arată că 137 de ucraineni și 400 de ruși au murit. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor. Sute de persoane au fost arestate în multe orașe din Rusia, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, care au protestat împotriva războiului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declanșat joi războiul în Ucraina, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas. Drept răspuns, populația ucraineană pleacă masiv din țară, sunt cozi imense în Kiev, iar panica domină atmosfera din Ucraina. Președintele SUA, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, iar UE, prin vocea președinților Comisiei și Consiliului European, a transmis că își va coordona condamnarea Rusiei cu NATO și G7. Ministrul de Externe ucrainean anunță „o invazie la scară largă, un război de agresiune”. Mai multe puncte strategice din Ucraina sunt atacate, inclusiv capitala.

Bilanțul anunțat de președinte ucrainean Volodimir Zelenski: 137 ucraineni morți, 306 ucraineni răniți, 400 de ruși morți, potrivit BBC News.

13 militari ucraineni au murit încercând să apere Insula Șerpilor, ocupată până la urmă de armata rusă, transmite publicația UkrInform. Ei au refuzat să se predea și au murit în luptă.

Statele occidentale au anunțat sancțiuni, care au părut dezamăgitoare Ucrainei. Au fost înghețate active, interzise bănci, sancționați oligarhi ruși. Dar sectorul energetic rusesc a rămas neatins, iar în ceea ce privește una din cele mai dure sancțiuni, deconectarea de la sistemul global de plăți SWIFT, liderii țărilor au păreri împărțite.

Între timp, populația pleacă masiv din Ucraina, iar un summit NATO este așteptat vineri.

Capitala Ucrainei, Kiev, este puternic bombardată.

 

 

 

Sursă foto: The New York Times

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed