Rating-ul României este evaluat în luna octombrie de cele mai mari agenții de rating


Două din cele mai mari agenții de rating din lume, Standard & Poor’s (S&P) și Moody’s, vor prezenta astăzi evaluările asupra rating-ului României, un indicator important din punctul de vedere al încrederii investitorilor în țara noastră și al dobânzilor la care se împrumută România.

Standard & Poor’s (S&P) și Moody’s au planificate, conform calendarelor anuale, evaluări pe 15 octombrie.

În prezent, Standard & Poor’s clasează România pe cel mai scăzut rating recomandat investitorilor, BBB- / A-3, dar cu o perspectivă stabilă. Este singura agenție de rating care a readus perspectiva ratingului de țară la stabilă. Agenția afirma atunci că Guvernul a luat măsuri pentru „dezamorsarea” riscurilor fiscale pe termen scurt, prin retragerea legislației costisitoare privind majorarea cu 40% a pensiilor, și prognoza că datoria publică netă se va stabiliza la 50% din produsul intern brut până în 2023.

Și Moody’s clasează România pe cel mai scăzut rating recomandat investitorilor. În aprilie, agenția de rating a amânat o decizie privind rating-ul României. În urmă cu un an și jumătate, Moody’s a revizuit perspectiva rating-ului Baa3 al României la negativă, din cauza deteriorării structurale a finanțelor publice.

Agenția de rating Fitch a păstrat, în primăvara acestui an, rating-ul României la BBB-, cu perspectivă negativă, care „reflectă incertitudinea cu privire la implementarea unor politici de abordare a dezechilibrelor structurale fiscale pe termen mediu și a impactului pandemiei coronavirusului asupra finanțelor publice ale României”.

Luna trecută, la debutul crizei politice din România, S&P anunța că e puțin probabil ca evenimentele politice să stopeze consolidarea fiscală începută deja. S&P arăta că nu vede „riscuri iminente” la adresa planurilor pe termen scurt ale guvernului de reducere a deficitului bugetar.

”Așteptările noastre, în scenariul de bază, sunt ca guvernul să încerce păstrarea capacității de funcționare pe termen scurt pentru a atrage finanțarea europeană. Adoptarea rectificării bugetare de săptămâna trecută indică faptul că executivul are capacitatea de a-și duce la îndeplinire politicile. Cu toate acestea, incertitudinea persistentă ar putea accentua riscurile fiscale pe termen mediu”, mai arată comentariul S&P.

Agenția de rating Fitch arăta însă, la începutul lunii septembrie, că ruperea coaliției guvernamentale ar putea întrerupe eforturile de consolidare fiscală. Consolidarea fiscală și reducerea deficitului bugetar sunt cheie pentru rezolvarea problemei reprezentate de perspectiva negativă a Fitch asupra ratingului de țară (BBB-).

Agenția avertiza că „lipsa de progres în implementarea reformelor, care ar duce la creșterea mai rapidă decât așteptările a datoriei publice, ar putea duce la o decizie negativă privind ratingul de țară”.

Următoarea revizuire a ratingului de către Fitch e programată pe 22 octombrie.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed