Răsturnare de situație în piața auto din România: Creșteri semnificative de prețuri și schimbări surprinzătoare în preferințele românilor

Car traffic at rush hour in downtown area of the city. Car pollution, traffic jam in the morning and evening in the capital city of Bucharest, Romania, 2021


Anul acesta, românii au avut de suportat o creștere semnificativă a prețurilor pentru automobilele second hand, cu o majorare de 17% față de anul anterior, prețul mediu fiind acum de peste 12.800 euro.

Acest salt al prețurilor este alimentat de o reducere a numărului de mașini second hand disponibile în România, inflație crescută și disponibilitatea limitată de autovehicule noi pentru livrare imediată. Creșterea duratei de așteptare pentru autoturisme noi duce la o preferință crescută pentru vehiculele second hand.

Acest context, care a determinat creșteri ale prețurilor la mașinile second hand, își are originea în pandemia de COVID-19. Lucrurile se resetează, însă, și ne așteptăm la corecții de preț în următoarea perioadă. Inclusiv preferințele românilor se modifică, înspre mașinile de generație mai nouă, cu un rulaj mai mic”, spune Vlad Ghiță, CEO Instant.ro.

Marcajele favorite de automobile second hand pentru români includ Volkswagen, BMW, Audi, Renault și Mercedes, cu Ford și Skoda urmând în urmă.

Comparativ cu anii anteriori, în 2023 se observă o preferință crescândă pentru autovehiculele cu motor pe benzină în detrimentul celor diesel. De asemenea, în perioada mai-iunie 2023, din totalul de autoturisme tranzacționate și înregistrate, doar 66% (45.000 de mașini) au fost vehicule second hand, în scădere față de 73% (52.000 de mașini) în aceeași perioadă a anului trecut.

În funcție de o analiză care a luat în considerare 645.000 de autoturisme second hand, produse în perioada 2010-2023 și listate pentru vânzare în ultimii 5 ani, se observă că românii schimbă mașina cel mai frecvent când aceasta atinge între 150.000 și 200.000 de kilometri.

Preferințele s-au modificat și în ceea ce privește tipul de vehicul. Un număr crescând de români optează pentru SUV-uri (Sport Utility Vehicle) atunci când cumpără un autoturism second hand. De exemplu, Ford Kuga a depășit în popularitate Ford Mondeo în 2023, și Audi Q5 a depășit modelele Audi A3 și A6.

Desi modelele Dacia sunt în topul preferințelor românilor pentru autoturisme noi, pe segmentul second hand Dacia Duster se vinde mai bine decât Dacia Logan.

De asemenea, modelele SUV ale Hyundai (Tucson și Santa Fe) și Toyota RAV 4 au o vânzare mai bună comparativ cu berlinele acestor mărci, precum i20, i30, Avensis și Corolla.

Românii preferă din ce în ce mai mult autoturismele Nissan, care au o prezență semnificativă în segmentul SUV, cu modelele Juke, Qashqai și X-Trail. Nissan este prevăzut să intre în top 10 cele mai populare mărci auto la sfârșitul anului, cu potențial mare de creștere și în 2024.

Atunci când vine vorba de achiziționarea unui autoturism second hand, românii se concentrează pe siguranța autovehiculului, tehnologia, fiabilitatea și prestigiul mărcii. Și în contextul prețurilor fluctuante ale carburanților, consumul urban devine un factor tot mai semnificativ în decizia de cumpărare.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed