Răspândirea variantei Omicron a coronavirusului pune în dificultate debutul unei importante conferinţe pe energie din SUA


Congresul Mondial al Petrolului (WPC) începe săptămâna acesta cu un număr redus de directori de companii energetice şi miniştri care vor discuta viitorul pieţei petrolului, în condiţiile în care răspândirea variantei Omicron a coronavirusului a perturbat călătoriile, transmite agenția Reuters.

Această conferinţă ce se va întinde pe patru zile, şi care iniţial trebuia să aibă loc în 2020 însă a fost reprogramată din cauza pandemiei, reuneşte principalii jucători din industria petrolieră odată la trei ani. Organizatorii se aşteptau la participarea unor oficiali din ţări precum Arabia Saudită, Nigeria, India şi SUA care să discute rolul noilor tehnologii şi strategiile de reducere a emisiilor de CO2.

Duminică, oficialii WPC au declarat că opt miniştri ai Energiei, din Arabia Saudită, Kazahstan, Qatar, Argentina, Guineea Ecuatorială, Grecia, Turcia şi România, şi-au anulat participarea. La fel au făcut şi directorii generali ai unor mari companii petroliere, precum BP, Sonatrach şi Qatar Energy.

Absenţa acestor participanţi este rezultatul “restricţiilor de călătorie şi îngrijorărilor” cu privire la noua tulpină, au precizat organizatorii. Cu toate acestea, conferinţa se va derula în continuare şi se caută înlocuitori pentru unii vorbitori, a precizat un purtător de cuvânt.

Impactul noii tulpini de coronavirus vine într-un moment în care industria energetică se confruntă cu un deficit în aprovizionarea cu gaze naturale şi electricitate în Asia şi Europa, astfel că în luna octombrie preţurile la energie au atins valori record. Vineri, însă, cotaţiile la petrol au coborât la 69,88 dolari per baril, cu 19% sub vârful atins în octombrie, după ce săptămâna trecută marii exportatori de petrol reuniţi sub umbrela OPEC+ au decis să continue cu strategia de relaxare treptată a reducerilor de producţie, dar au avertizat că ar putea inversa măsurile dacă pandemia va reduce cererea de combustibil.

Conferinţa de la Houston urmează să înceapă luni cu directorii de la Chevron, Exxon Mobil, Saudi Aramco, Equinor şi TotalEnergies care îşi vor prezenta planurile lor cu privire la tranziţia mondială dinspre combustibilii fosili. Marţi, secretarul general al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohammad Barkindo, urmează să ţină şi el un discurs la WPC, însă va face acest lucru de la distanţă, din cauza restricţiilor de călătorie.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed