Radu Hanga: Piaţa AeRO, dedicată companiilor de dimensiuni mici sau medii ce caută finanţare, este unul dintre principalii piloni ai strategiei de dezvoltare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB)


Piaţa AeRO, dedicată companiilor de dimensiuni mici sau medii ce caută finanţare, este unul dintre principalii piloni ai strategiei de dezvoltare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a afirmat ieri Radu Hanga, preşedintele BVB, cu ocazia evenimentului ce a marcat lansarea de către Impetum Group a Agista, primul fond de investiţii din România care dezvoltă companiile locale prin piaţa de capital.

Radu Hanga a spus: “Pentru noi ca bursă este important că apare în piaţă un nou vehicul care va sprijini finanţarea companiilor locale de dimensiuni mai mici, aflate la început de drum. Pentru că ceea ce faceţi voi se apropie foarte mult de ceea ce facem noi cu Piaţa AeRO. Presupun că una dintre principalele beneficiare ale proiectului vostru va fi Piaţa AeRO şi companiile aflate în faza de listare, în faza în care vin către bursă. Iar pentru noi este important acest pas pe care-l faceţi pentru că Piaţa AeRO este unul dintre pilonii principali ai strategiei de dezvoltare a Bursei de Valori Bucureşti. Pentru noi, Piaţa AeRO este pepiniera unde se formează, cresc companiile, viitorii campioni care se vor transfera pe Piaţa Principală şi vor deveni jucători importanţi în economia românească”.

Conform celor prezentate de preşedintele BVB, la de începutul anului trecut, 27 de companii au fost listate pe AeRO, şi au atras capital în valoare de 70 milioane de euro.

“Vedem o piaţă foarte dinamică pe care tot mai multe companii o accesează pentru a-şi finanţa creşterea. Sunt companii care vin nu doar pentru a atrage capital ci şi pentru vizibilitate, pentru a-şi promova afacerea, pentru a deveni mai vizibile pe piaţa locală”, a spus Radu Hanga. “În Piaţa Principală anul trecut am avut trei listări şi chiar dacă contextul actual este mai complicat şi credem că va rămâne mai complicat o perioadă, ne aşteptăm ca această dinamică pozitivă din Piaţa AeRO şi Piaţa Principală să continue”, a adăugat preşedintele BVB.

Pe de altă parte, ţara noastră are un raport al capitalizării bursiere faţă de PIB cu mult sub cel al altor pieţe mai dezvoltate. Potrivit prezentării lui Andrei Cionca, CEO şi cofondator Impetum Group, în ţara noastră raportul capitalizare versus PIB este de circa 13%, în timp ce în Polonia este de 29% şi în Austria este de 35%.

“În raportul capitalizării bursiere faţă de PIB este foarte importantă structura PIB-ului local. Adică mix-ul dintre companiile ce au capital străin şi cele ce au capital local (…). Tendinţa unei companii ce are capital străin nu este de a se finanţa pe piaţa locală, pentru că are o companie mamă în piaţa sa de origine şi se finanţează de acolo. Prin urmare, potenţialul de creştere al oricărei pieţe naţionale, cum este Bursa de Valori Bucureşti, este strict legat de potenţialul de dezvoltare al companiilor locale”, a spus Radu Hanga.

Agista este primul fond de investiţii din ţara noastră, cu focus pe Piaţa AeRO, care ajută IMM-urile locale să se listeze la bursă, finanţează şi accelerează creşterea acestora prin intermediul pieţei de capital. Agista porneşte la drum cu o capitalizare de 25 milioane euro, aproape jumătate din tot capitalul ridicat de companiile listate pe Piaţa AeRO în 2021 şi are în plan investiţii în 20 de companii locale în următorii doi ani, din cele 150 pe care le va analiza.

 

 

Sursă foto: Bursa de Valori Bucuresti | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed