Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că impozitele pe proprietate vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025, când se va aplica grila notarială. Până atunci, PSD și PNL nu intenționează ca Parlamentului să majoreze impozitele pe proprietate.
Comisia de buget a Camerei Deputaților a întocmit marți un raport final asupra ordonanței de majorare a taxelor de oraș. Coaliția trebuie să decidă dacă păstrează forma lăsată de Guvern, aleasă în Senat sau vine cu o nouă propunere.
Guvernul a decis să majoreze plafonul minim al impozitului pe proprietate de la 0,08% la 0,1% din valoarea clădirii prin Ordonanța din 16 iulie 2022. De exemplu, dacă s-ar aplica Ordonanța din vară, impozitul pe proprietate al Bucureștiului ar crește cu 25% față de nivelul actual.
Pentru un apartament cu două camere dintr-un cartier al capitalei, valoarea anuală a impozitului pe proprietate este în jur de 260-300 lei. La o rată de 0,1% s-ar plăti între 305 și 375 de lei pentru același tip de proprietate.
Majoritatea localităților din România funcționează cu un plafon minim de 0,08%, chiar dacă primarii și consiliile municipale au reușit să ridice pragul la 0,2%. Cu toate acestea, primarii nu sunt dispuși să ia o astfel de decizie politică și cer Parlamentului să rezolve problema majorării, susțin surse politice.
Primul organism consultativ, Senatul, a redus plafonul ordonanței la 0,08%, dar a introdus un alt standard: o cotă de impozitare cu 50% mai mare. Așadar, atunci când se utilizează versiunea Senatului, impozitele pe proprietate sunt majorate cu 50% acolo unde sunt la limita minimă.
„Se renunță la grila notarială, deoarece nu se putea aplica din 2023. Renunțăm și la pragul de 0,1% din Ordonanța din vară, dar și la majorarea valorii de impozitare. Impozitele pe proprietate vor rămâne la nivelul din Codul Fiscal actual”, au declarat surse politice din PNL și PSD pentru Europa Liberă.
O reajusstare a taxelor locale este menționată și în PNRR, dar rata de creștere a impozitelor pe proprietate este neclară.
Documentul menționează „revizuirea impozitului pe proprietate, respectând principii precum:
- încurajarea libertății de impunere a cotelor de către autoritățile în intervale mai largi definite la nivel central
- estimarea bazei impozabile cât mai aproape de valoarea de piață a proprietății în detrimentul altor criterii folosite până acum
- includerea unor mecanisme de ajustare a a sarcinii fiscale care sa țină cont de eficiența energetică în cazul clădirilor și de nivelul emisiilor în cazul vehiculelor.”
Sursă: Radio Europa Liberă
Foto: Unsplash