Protest la uzina Dacia. Nemulțumirile muncitorilor au izbucnit din mai multe cauze, însă cea mai importantă fiind legată de bani.


Câteva sute de muncitori de la uzina Dacia de la Mioveni au protestat spontan, azi de dimineaţă, în incinta secţiei de Caroserie, folosind inclusiv vuvuzele, ca pe stadioane.

Protestele au izbucnit din mai multe cauze, cea mai importantă fiind legată de bani. Sindicaliştii nu se înţeleg cu patronatul uzinei în ceea ce priveşte salariile şi celelalte recompense financiare, între ceea ce cer muncitorii şi ceea ce oferă patronatul existând discrepanţe mari.

Un exemplu: muncitorii cer majorarea lefurilor cu 800 de lei lunar pentru toţi salariaţii, începând de anul viitor. Patronatul oferă însă doar o majorare cuprinsă între 95 şi 140 de lei. De asemenea, patronatul a refuzat cererea sindicatului Dacia, de a acorda fiecărui angajat câte o primă de 500 de lei de Ziua Constructorului de Maşini.

Muncitorii mai doresc, de asemenea, ca toate cele câteva sute de contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată să fie transformate în contracte pe perioadă nedeterminată, pentru a avea siguranţa locului de muncă asigurată.

O altă cauză posibilă a izbucnirii protestului de azi rezidă în tărăgănarea negocierilor noului contract colectiv de muncă. Deşi discuţiile au demarat la începutul lunii trecute, au fost făcute foarte puţine progrese, spun unii muncitori. Potrivit acestora, patronatul ar fi refuzat, de asemenea, şi mărirea valorii tichetelor-cadou primite de salariaţi, aşa cum ceruse SAD.

O altă nemulţumire a muncitorilor, care datează de mai mulţi ani, constă în faptul că normele de muncă sunt considerate a fi prea grele, aproape imposibil de atins în timpul programului de muncă de opt ore.

Protestul de azi nu e nici pe departe primul care are loc spontan, la uzina Dacia de la Mioveni. Manifestări similare au loc aproape anual. Anul acesta a mai avut loc un protest în luna iulie, la secţia de Montaj a uzinei.

Sursă foto: radioromanul.es

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed