Prosumatorii pot vinde energia pe care o produc direct vecinilor, decizia Comisiei Europene

Solar panel on a red roof reflecting the sun and the cloudless blue sky


Reformele pieței energiei electrice care fac obiectul proiectului de regulament al Comisiei Europene, deja pregătit și publicat, prevăd instituirea dreptului prosumatorilor de a vinde energia electrică pe care o produc unor terți, inclusiv vecinilor lor.

Reforma designului pieței de energie electrică propusă de Comisie sub forma unui nou regulament include un capitol special privind dreptul de partajare a energiei. Acesta prevede că prosumatorii au dreptul de a-și împărți producția cu alți consumatori, fie prin acord între ei, fie prin intermediul unor terți sau direct.

Așadar, toate statele membre ale UE trebuie să se asigure că prosumatorii au dreptul de a-și vinde energia către non-furnizori, ceea ce reprezintă situația actuală de monopol.

În plus, pe lângă acest regulament european, cel mai recent ordin ANRE (încă la nivel de proiect) permite indirect prosumatorilor să furnizeze energie altor consumatori.

Practic se modifică o definiție: “schema electrică a centralei electrice prevăzute la lit. b) este realizată astfel încât energia electrică produsă din surse regenerabile este utilizată pentru alimentarea consumului propriu de energie electrică al prosumatorului și, dacă este cazul, al consumatorilor alimentați direct la barele centralei electrice, iar surplusul de energie electrică este livrat în reţeaua electrică, astfel încât alimentarea cu energie electrică a prosumatorului din reţeaua electrică şi livrarea în reţeaua electrică a energiei electrice produsă în respectiva centrală să se realizeze prin acelaşi record” – sublinierea ne aparține.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed