Potrivit Hurriyet Daily News, ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a anunțat că proprietarii care măresc excesiv chiriile pot fi condamnați la închisoare. El a adăugat că măsurile de plafonare a creșterii chiriilor la 25% vor fi extinse.
„Dacă majorarea chiriilor este realizată doar pentru profit, fără un motiv justificat şi contrar condiţiilor de pe piaţă, această decizie trebuie să fie supusă unei penalităţi“, potrivit oficialului turc.
Parlamentul turc a adoptat o legea privind plafonarea în iunie 2022. În martie, chiriile au crescut cu 4,89% față de februarie. Pe bază anuală, chiriile au avansat luna trecută cu 62,76%.
Anul trecut, Danemarca a introdus, de asemenea, un plafon de doi ani pentru majorarea chiriilor în sectorul rezidențial, pentru a face față creșterii costului vieții.
Majorarea este plafonată la 4% pe an timp de doi ani și se aplică atât contractelor existente, cât și celor noi.
La sfârșitul anului trecut, guvernul spaniol a decis să limiteze procentul de creștere a chiriilor de către proprietari la încă 2% în acest an, protejându-i pe chiriași de o inflație puternică.
Creșterile de chirii reprezintă, de asemenea, o problemă majoră în Germania, cea mai mare economie a Europei. Marile orașe din Germania au înregistrat creșteri record ale chiriilor în primul trimestru al acestui an. Comparativ cu anul trecut, chiriile pentru proprietățile existente au crescut cu până la 12%, iar cele pentru proprietățile noi cu 20%.
Chiriașii germani trebuie să pună deoparte o parte semnificativă din venitul lor pentru a-și plăti proprietarii, 3,1 milioane de gospodării confruntându-se cu o povară a chiriei de 40%.
În cazul Berlinului, un referendum istoric a propus una dintre cele mai radicale soluții la creșterea dramatică a chiriilor. Când au fost întrebați dacă ar susține exproprierea așa-numiților mega proprietari, aceștia au răspuns în proporție covârșitoare afirmativ. Cu toate acestea, efectele acestui referendum rămân nerezolvate.
Olanda este o altă țară europeană în care chiriile sunt plafonate. Guvernul acestei țări va impune plafoane de chirie pentru peste 300 000 de locuințe începând cu ianuarie 2024.
În Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, cei mai săraci au fost loviți puternic de creșterea vertiginoasă a chiriilor în Varșovia și în alte orașe.
Sursă foto: unsplash.com