Programul “Casa Eficientă Energetic” poate oferi românilor până la 20.000 de lei pentru construirea unei case verzi


În cadrul programului “Casa Eficientă Energetic”, românii au posibilitatea de a primi până la 20.000 de lei pentru a-și construi o casă ecologică, care să fie eficientă energetic. În scopul obținerii acestei finanțări, beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate.

Pentru a beneficia de finanțare, beneficiarii trebuie să construiască o casă cu cel puțin clasa energetică A+, care să fie prevăzută cu panouri solare sau alte surse de energie regenerabilă. De asemenea, construcția trebuie să fie realizată într-o zonă geografică care să îndeplinească criteriile stabilite de program.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunat că participanții vor trebui să se înscrie într-o anumită aplicație și să urmeze pașii necesari pentru a primi ajutorul din partea statului.

Aplicația Casa Verde Fotovoltaice 2023 urmează a fi disponbilă în următoarele săptămâni. Teoretic, aplicația ar putea fi finalizată la sfârșitul acestei luni sau, cel mai târziu, la începutul lunii aprilie. Cu ajutorul acesteia, românii pot accesa suma de 20.000 de lei acordată din partea Guvernului pentru a-și putea instala panourile solare.

Beneficiarii trebuie să depună o cerere de finanțare și să prezinte un plan de afaceri pentru construcția casei, care să includă estimări ale costurilor și ale economiilor de energie pe care le-ar obține în urma construcției. De asemenea, aceștia trebuie să demonstreze că au resursele financiare necesare pentru a-și asuma costurile care nu sunt acoperite de program.

„Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon.(…) Bugetul aprobat astăzi de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe.

Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a transmis Tanczos Barna la sfârștul ședinței de Guvern.

Programul “Casa Eficientă Energetic” a fost lansat pentru a promova construcția de case verzi în România, astfel încât să reducem impactul asupra mediului și să economisim energia. Este o oportunitate excelentă pentru cei care doresc să construiască o casă modernă și ecologică și să beneficieze de economii semnificative la facturile de utilități.

 

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed